De Amerikaanse overheid zit sinds zaterdag in ‘shutdown’. De schuld daarvoor ligt volgens Amerikaans president Donald Trump bij de Democraten. En dat laat hij niet alleen op Twitter merken, maar ook op de voicemail van het Witte Huis.

De Senaat van de Verenigde Staten raakte het vorige week niet eens over de begroting. Die werd dus niet goedgekeurd, met als gevolg dat de overheid in ‘shutdown’ ging. Federale overheidsinstellingen sluiten daarop (tijdelijk) de deuren, aangezien onder andere personeel tijdelijk niet meer kan betaald worden.

De shutdown kwam er nadat de meerderheid van 60 senatoren voor een nieuwe begroting niet gehaald werd toen slechts 50 senatoren pro stemden. Republikeins senator en fractieleider Mitch McConnell zei na afloop van de stemming dat de shutdown te wijten is aan ‘een cynische beslissing’ van de Democraten, hoewel er ook Republikeinen waren die tegen de nieuwe begroting hadden gestemd.

Ook volgens Trump is de shutdown de schuld van de Democraten. Dat blijkt ook uit de voicemail van het Witte Huis. Wie daarnaar belt, krijgt de boodschap: ‘We kunnen spijtig genoeg uw telefoontje niet beantwoorden omdat de Democraten van het Congres de overheidsfinanciering – waaronder financiering voor onze troepen en andere prioriteiten van nationale veiligheid – gegijzeld houden voor een debat over immigratie dat hiermee niets te maken heeft. Door dit obstakel is de overheid in shutdown. We kijken ernaar uit om uw telefoontjes te beantwoorden wanneer de overheid opnieuw open is’.

Meerdere journalisten hebben het nummer intussen gebeld en bevestigen dat de voicemail wel degelijk echt is. Nadat het bericht over de voicemail op sociale media rondging, probeerden ook heel wat mensen zelf ook naar het Witte Huis te bellen.