Luc Van Lierde wil met zijn Itzu Tri Team volgende stap zetten: “Top-tien in Hawaï”
Foto: BELGA

Het Itzu Tri Team, de Belgische professionele triatleetploeg onder leiding van Luc Van Lierde, heeft maandag in Flanders Bike Valley in Beringen haar ploeg en ambities voor 2018 voorgesteld. Het team dat gecoacht wordt door de tweevoudig winnaar van de Ironman van Hawaï heeft drie nieuwe atleten in de rangen en is in haar tweede levensjaar klaar voor de volgende stap: “We willen met twee atleten op het WK in Hawaï staan en meedingen voor een plaats in de top-tien.”

Het Itzu Tri Team trok afgelopen winter drie nieuwe triatlen aan. De Kempenaar Ruben Geys, de Brit Colin Norris en de Fransman Romain Guillaume. Zij vervoegen de Spaanse Saleta Castro, de Nederlander Martijn Dekker en de twee Belgen Kenneth Vandendriessche en Amber Rombau die al deel uitmaakten van de ploeg. De Waalse Alexandra Tondeur ging in het najaar van 2017 haar eigen weg.

“We zijn met het Itzu Tri Team een gevestigde én bekende waarde geworden in de internationale triatlonwereld”, verduidelijkte algemeen manager Koen Janssen. “Dat we na één jaar al zover staan, maakt ons dan ook erg fier. Alleen willen we dit jaar ook in eigen land knallen. We zijn per slot van rekening een Belgische team en daar zijn we ook trots op. Daarom gaan we komend seizoen met onze drie Belgen Amber, Ruben en Kenneth veel meer meedingen naar een podiumplaats in grote Belgische triatlonwedstrijden. Op de wedstrijdplanning staan zeker al de triatlons van Lommel en Knokke.”

Maar de ambitie van het Itzu Tri Team reikt verder dan België alleen. “We focussen dit jaar op een paar gerenommeerde wedstrijden. Uitschieters daarbij zijn 70.3 Zuid-Afrika (28/01), Ironman Lanzarote (26/05), Ironman Nice (24/06), Ironman Maastricht (05/08).” Maar dé triatlonwedstijd die de ogen van de triatlonlegende laat schitteren, is natuurlijk de legendarische Ironman Hawaï in Kona op 13 oktober. “We steken onze ambities niet onder stoelen of banken. In Kona willen we graag aan de start staan met twee atleten van ons team. We gaan niks forceren, het welzijn van de atleet staat bij ons altijd op de eerste plaats. Alleen durven we wel al hardop te dromen van een plaats bij de eerste tien”, aldus Luc Van Lierde.

Van Lierde, die onder meer ook Frederik Van Lierde individueel traint, gelooft sterk in de toekomst van zijn team. “Dit is een langetermijnproject. We hebben er bewust voor gekozen om jonge, talentvolle atleten in de ploeg op te nemen en hen verder te laten ontwikkelen. Ik wou geen ploeg opstarten om er dan over twee à drie jaar de stekker uit te trekken. Het is echt de bedoeling om iets neer te zetten dat er over tien jaar nog staat. Met jeugd, jonge gasten en triatleten op het top van hun kunne.”

Een van die potentiële toptalenten is Kenneth Vandendriessche. Van Lierde stak maandag bij de persvoorstelling niet onder stoelen of banken dat hij gelooft dat de 26-jarige West-Vlaming op termijn in de voetsporen van zichzelf en Frederik Van Lierde kan treden. Vandendriessche blijft er zelf rustig onder en wil volgende week al zijn topvorm verzilveren op de Ironman 70.3 van Zuid-Afrika. Om er later op het jaar ook een prima prestatie te leveren op het WK Ironman 70.3.