Topless fenomeen van vorige Olympische Spelen kwalificeert zich ook voor Winterspelen
Foto: AFP

De Tongaan Pita Taufatofua zal na de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro komende maand ook deelnemen aan de Winterspelen in Pyeongchang. Taufatofua, die in Rio als taekwondoka deelnam, plaatste zich voor de Spelen als langlaufer. Tijdens de openingsceremonie van de vorige Zomerspelen maakte hij furore door met ontbloot bovenlichaam de vlag van zijn land het stadion binnen te dragen.

Het was de skifederatie van Tonga die het goede nieuws voor de 34-jarige Taufatofua zaterdagavond naar buiten bracht. Taufatofua wordt de eerste Tongaanse skiër die zal deelnemen aan de Winterspelen en tevens de enige deelnemer van het land in Pyeongchang. Dat langlaufen niet erg populair is in Tonga, mag geen verrassing heten. Het eiland kent het hele jaar door temperaturen tussen de 22 en 28 graden en zag dus nog nooit sneeuw.

Taufatofua vond er dan maar niets beter op een jaar te trainen op ‘rolski’s’, vooraleer het voor het eerst op echte sneeuw te proberen. Tien weken oefening volstonden vervolgens om af te reizen naar IJsland en daar deel te nemen aan zeven wedstrijden. Taufatofua werd elke keer iets beter en zaterdag tijdens zijn laatste race op IJslandse bodem, een kwalificatiewedstrijd, verzekerde hij zich van deelname.

Topless fenomeen van vorige Olympische Spelen kwalificeert zich ook voor Winterspelen
Foto: Photo News