Heath Ledger herdenken of wereldrecords evenaren?
Heath Ledger in ‘The Dark Knight’ Foto: Legendary Pictures / DC Comics / Syncopy

Een topacteur die tien jaar geleden overleed, die herdenken we al eens graag met een film en een documentaire. Maar u kunt vanavond ook Maarten Vangramberen zien afzien, of een tripje maken naar het diep verdeelde Blackburn.

1. I AM HEATH LEDGER

Canvas 23.15-0.45 uur

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat acteur Heath Ledger overleed. Omdat het een eindeloze lijst is, vieren we in de krant niet graag verjaardagen, ook niet die van de doden. Documentairemakers Derik Murray en Adrian Buitenhuis deden dat wel. Dit portret is er eentje vol respect en deemoedige buiginkjes.

2. THE DARK KNIGHT

Vier 20.35-23.35 uur

Ook Vier herdenkt de dood van Heath Ledger, maar dan met een film waarin hij schitterde. Dat doet Ledger als The Joker in deze Batmanfilm, de tweede in de donkere Nolan-trilogie.

3. WERELDRECORD

Canvas 21.15-22.00 uur

Op 28 september 2014 finishte de Keniaan Dennis Kimetto in de marathon van Berlijn na 2 uur, 2 minuten en 57 seconden. Maarten Vangramberen test onder meer uit hoe lang hij het tempo van Kimetto zelf kan aanhouden.

4. WHITE FRIGHT

BBC One 21.30-22.00 uur

Onderzoeksprogramma Panorama maakte in 2007 al een reportage over de Britse stad Blackburn, waar de spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen hoog opliepen. Tien jaar later keren de journalisten terug en treffen ze een plek aan die nog dieper verdeeld is dan voorheen. Wat is de impact van die etnisch-religieuze segregatie?