Van Besien reageert op De Wever: ‘Antwerps integratiebeleid in teken van besparing’
Foto: BELGA

‘Het Vlaamse en het Antwerpse integratiebeleid staan vooral in teken van besparing, niet in teken van resultaten.’ Zo reageert Groen-kopstuk Wouter Van Besien op de uitspraken van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Antwerps burgemeester Bart De Wever zei vanmorgen in de ‘burgemeestermarathon’ van Radio 2 dat er sprake is van een feitelijke apartheid in Antwerpen. ‘Op dat vlak heeft men vele jaren niet het juiste beleid gevoerd’, zei hij.

Wouter Van Besien stelt dat de N-VA de afgelopen 9 jaar bevoegd is geweest voor integratie. Het Vlaamse en het Antwerpse integratiebeleid staan volgens hem vooral in teken van besparingen, niet in teken van resultaten.

‘Veel Antwerpenaren nemen zelf initiatief om die dreigende kloof te overbruggen’, zegt de kandidaat-burgemeester in een Facebookbericht. ‘Zij missen erkenning en steun van dit stadsbestuur. De handen in elkaar slaan zou ons al een stuk verder brengen’.

Voor Van Besien is Antwerpen een stad met enorm veel mogelijkheden. ‘Integratie is van essentieel belang voor een samenleving in evenwicht. Het is de verantwoordelijkheid van het beleid om de dreigende segregatie te voorkomen. In Antwerpen zetten veel mensen hun schouders onder die integratie en dat samenleven, maar het beleid laat hen in de steek.’

Eerder stelde ook Jinnih Beels, die in Antwerpen als onafhankelijke kandidaat opkomt bij de SP.A, dat De Wever met zijn beleid de problematiek mee in de hand heeft gewerkt. ‘Het huidige beleid heeft zelf mee in de hand gewerkt dat we naast elkaar leven. Uitspraken over Borgerhout, weigeren om jongeren te woord te staan, stigmatiseren van gemeenschappen. Eerst een inclusief beleid voeren, dan participatie verwachten.’