Elise Mertens heeft nog energie over: “Ik heb nog niet het gevoel dat mijn toernooi voorbij is”
Foto: BELGA

Elise Mertens (WTA 37) beleeft momenteel het ene hoogtepunt na het andere in Melbourne. Tijdens haar eerste deelname op de Australian Open staat de 22-jarige Limburgse in de kwartfinales. Dinsdag neemt ze in het de tweede wedstrijd in de Rode Laver Arena op tegen de Oekraïense Elina Svitolina (WTA 4). Maandag stond in Melbourne op de Australian Open de Legends Day op het programma. Oude gloriën zoals Martina Navratilova en Thomas Johansson prezen nogmaals Elise Mertens én David Goffin.

“Dat ik in de kwartfinales sta, is een grote verrassing voor mij”, stak Mertens van wal. “Ik heb dit jaar al veel wedstrijden gespeeld, maar voorlopig kan ik het allemaal nog bolwerken. Ik voelde me een beetje vermoeid voor de partij tegen Martic, maar ik heb mezelf ingeprent dat het maar twee of drie uurtjes inspanning was. En daar had ik nog voldoende energie voor.”

Mertens bereidde zich maandag sereen voor op haar partij tegen Svitolina, die net als Mertens dit jaar al een toernooi (Brisbane) op haar naam schreef. De Hamontse sliep tot 11u00 en stond enkel tussen 16u00 en 17u00 even op de baan.

“Svitolina is het jaar eveneens goed begonnen”, vervolgde Mertens. “Ik heb één keer eerder tegen haar gespeeld, in de finale van het toernooi in Istanboel (op gravel) en toen heeft ze me verslagen. Maar dit wordt een helemaal andere wedstrijd, op hardcourt, in een kwartfinale van een Grand Slam. Svitolina verdedigt goed en is fysiek sterk, maar ik ben er ook klaar voor. Op dit moment is alles bonus, maar toch... ik heb nog niet het gevoel dat mijn toernooi voorbij is.”

LEES OOK: Tegenstandster van Elise Mertens toonde haar extravagante kant in sexy en gedurfde fotoshoot

Navratilova: “Mertens heeft weinig zwakke punten”

Maandag stond in Melbourne de Legends Day op het programma. Diverse oude gloriën waren door de organisatie uitgenodigd en gaven hun mening over het huidige toernooi. Martina Navratilova en Thomas Johansson bespraken voor Belga de Belgische speerpunten, Elise Mertens en David Goffin.

De 62-jarige Navratilova opende door te zeggen het een kleine verrassing te vinden dat Elise Mertens de kwartfinales haalde. “Elise maakt hier een grote sprong voorwaarts”, aldus de drievoudig winnares van de Australian Open. “Zo’n sprongen maak je tussen je 18e en 22e en Elise doet het hier. Ik heb haar nog niet zoveel aan het werk gezien, maar dat zal veranderen met de partij tegen Svitolina. Ze ziet er mentaal sterk uit, beweegt goed en heeft eigenlijk weinig zwakke punten.”

Elise Mertens heeft nog energie over: “Ik heb nog niet het gevoel dat mijn toernooi voorbij is”
Foto: Photo News

Toch denkt Navratilova dat Mertens het moeilijk zal krijgen in haar kwartfinales. De in Tsjechië geboren Amerikaanse beschouwt haar tegenstandster, Elina Svitolina (WTA 4), immers als één van de topfavorieten voor eindzege. “Als je de grandslamtoernooien buiten beschouwing laat, is Svitolina misschien wel de speelster die vorig jaar het beste jaar heeft gekend. Ze heeft vijf toernooien gewonnen. Nu is het afwachten hoe ze met de druk van favoriete omgaat. Iedereen verwacht dat ze eens een Grand Slam zal winnen. Maar het toernooi bij de vrouwen is helemaal open. Behalve Kerber is er niemand die al ooit een Grand Slam won. Iedereen heeft dus zijn kans.”

Johansson: “Grote toekomst voor Goffin, uitschakeling was accident de parcours”

De 42-jarige Thomas Johansson, de voormalige coach van David Goffin, kon niet onder stoelen of banken steken dat hij niet had verwacht dat de Luikenaar zo snel uitgespeeld zou zijn in Melbourne. De winnaar van de Australian Open van 2002 zag in zijn ex-poulain een kanshebber op de eindzege.

“Daarin heb ik me vergist”, opende de Zweed. “Ik had echt niet verwacht dat hij de tweede ronde niet zou overleven. Na wat ik op het einde van vorig jaar van hem zag, was hij voor mij een kanshebber. Hij won Shenzhen, Tokio, schitterde op de Masters. Benneteau was bovendien niet de zwaarste tegenstander. Die had hij moeten kunnen kloppen. Maar misschien was zijn voorbereiding niet top. Hij moet het nu alleszins proberen te vergeten.”

Elise Mertens heeft nog energie over: “Ik heb nog niet het gevoel dat mijn toernooi voorbij is”
Foto: Photo News

“Ik denk dit slechts een accident de parcours is en zie nog altijd een grote toekomst voor hem weggelegd”, vervolgde Johansson. “Hij moet misschien nog even wennen aan zijn nieuwe status, maar ik zie hem nog jaren aan de top staan. Hij kan overal schitteren, op Roland Garros, Wimbledon, de US Open. Hij is in alles beter geworden. Hij serveert beter, volleyt beter, maar ook zijn attitude bevalt me. Hij durft zijn emoties tonen. Thierry Van Cleemput heeft erg goed werk met hem geleverd. Het is voor mij slechts een kwestie van tijd vooraleer hij een halve finale of finale van een Grand Slam haalt.”