In grote delen van de Alpen is het hoogste alarmniveau voor lawines van kracht. Experts in Oostenrijk en Zwitserland waarschuwen dat de sneeuwlaag niet stabiel is. Door warmere lucht is immers regen gevallen tot op 2.000 meter hoogte.

‘In Zwitserland moet men op de meeste plaatsen met grote lawines rekening houden’, aldus Christine Pielmeier van het sneeuw- en lawine-instituut SLF in het Zwitserse Davos, op de Zwitserse omroep. ‘Vandaag is de meest heikele fase.’

Ook in Oostenrijk is de situatie problematisch. In Tirol is in vele gebieden het hoogste alarmniveau van kracht voor lawines. In Neustift zaten gisteren 45 Vlamingen vast in hun hotel, zo meldde de VRT.

In beide landen zijn straten en spoorverbindingen op talrijke plaatsen onderbroken, waaronder ook de wintersportplaatsen Zermatt en Andermatt in Zwitserland en in St. Anton en Galtür in Oostenrijk. In Zermatt zitten zo’n 9.000 toeristen vast.

In Zwitserland is in de zuidelijke regio’s in een week drie meter sneeuw gevallen, aldus Pielmeier. Het is al van 1999 geleden dat daar zich nog zo’n extreme sneeuwval voordeed. Het hoogste lawinegevaar geldt in een brede strook door heel Zwitserland, van het westen naar het oosten.

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat de sneeuwval voor hinder zorgt.