Twee schapen doodgebeten: ‘Alles wijst op wolvenaanval’
Foto: AFP

In Meerhout (Antwerpen) werden in de nacht van vrijdag op zaterdag twee schapen gedood. ‘Alles wijst op de eerste wolvenaanval in ons land’, aldus Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Het Meldpunt Wolven ontving zaterdagochtend een oproep van een boer uit Meerhout. Drie van zijn schapen waren de nacht ervoor aangevallen. Twee van hen overleefden het niet. De derde kon op het nippertje gered worden door een operatie ter plaatse, meldt Landschap vzw, de natuurvereniging achter het Meldpunt Wolven, in een persbericht.

Dezelfde dag werden ter plaatse DNA-stalen genomen. Het resultaat van dat onderzoek is nog niet bekend, zegt Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) aan onze redactie. ‘Maar voorlopig wijst alles op een wolvenaanval.’

‘De manier waarop de schapen gedood zijn – met een halsbeet – en de bijna chirurgische precisie waarmee de aanvaller zich tegoed heeft gedaan aan één van de karkassen duiden op een wolvenaanval. Ook zijn er wolvensporen gevonden op de oever van een pas geruimde beek in de buurt’, aldus Jan Loos van Landschap vzw.

‘Deze wolvenaanval zou de eerste zijn in Vlaanderen en daarmee een spijtige primeur’, klinkt het nog.

Is het wolvin Naya?

Wolvin Naya is intussen bijna drie weken op Vlaamse bodem en is voorlopig verdachte nummer één.

Ze leek op het militair domein van Leopoldsburg-Beringen een voorlopig leefgebied te hebben gevonden, maar mogelijk ging ze op pad om voedsel te vinden. De afstand tussen Meerhout en het domein is ongeveer 20 kilometer. Geen probleem voor wolf, die makkelijk 50 kilometer op een dag aflegt, aldus Van Mulyme.

De stappen van Naya kunnen worden getraceerd dankzij een gps-band van onderzoekers uit Duitsland. Die data komt echter met een vertraging binnen, waardoor het niet zeker is dat Naya effectief twee schapen doodbeet en een schaap verwondde. Dat ze af en toe een stukje ree en een haasje lust, is wel al langer bekend.