Saudi-Arabië wil oliekraan blijven dichtdraaien
Foto: AP

Volgens de Saudische olieminister Khalid Al-Falih moet ook na 2018 een rem op de productie worden gezet. Het land pleit dan ook voor het langer beperken van de olieproductie door leden van oliekartel Opec.

Al-Falih kreeg in zijn pleidooi steun van zijn collega uit Oman. De Opec en enkele samenwerkende landen, waaronder Rusland, verlengden eerder hun afspraken over een productiebeperking voor de oliewinning tot eind dit jaar. Volgens Saudi-Arabië en Oman is een verdere productiebeperking evenwel noodzakelijk om een 'normaal prijsniveau' voor ruwe olie te bewerkstelligen. Volgens Rusland moet eerst worden bekeken hoe de markt zich ontwikkelt, alvorens het land zal beslissen over nieuwe afspraken.

Het is al enkele jaren dat de Opec zichzelf een productiebeperking oplegt. Door de kraan zo kunstmatig dicht te houden, blijft de olieprijs hoog. Als ze de oliewinning zouden opdrijven tot wat maximaal mogelijk is, dan zou er een overaanbod ontstaan, en is de kans groot dat de prijs omlaag gaat. 

Bijna tien jaar geleden piekte de olieprijs tot ver boven de 100 dollar per vat, maar in het zog van de financiële en economische crisis ging die prijs stevig omlaag. Begin 2016 was dat nog maar een vijfde van die prijs. Sindien is de prijs weer in stijgende lijn. Begin dit jaar piekte de prijs voor de levering van een vat olie uit de Noordzee weer boven de 70 dollar.

De Opec-landen zijn zondag in Oman bijeen om over de maatregelen te praten, en dan met name over de naleving van de afspraken.