Turkse grondtroepen trekken Koerdische enclave in Syrië
Foto: EPA-EFE

Grondtroepen van het Turkse leger zijn zondag de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië binnengetrokken. Dat nieuws is bevestigd door de Turkse premier Binali Yildirim. Aan de grondoperatie zouden volgens het staatspersbureau Anadolu ook strijders van het Vrije Syrische Leger deelnemen.

Na acht dagen van artilleriebeschietingen over de grens heen, lanceerde Turkije zaterdag ‘Operatie Olijftak’ om de Koerdische milities uit Afrin te verdrijven en de enclave ‘van terroristen te bevrijden’. Tijdens de actie zouden 72 Turkse gevechtsvliegtuigen 108 doelwitten van de YPG-milities bestookt hebben.

Die Koerdische Volksbeschermingseenheden kunnen volgens Ankara aan de in Turkije verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK worden gelinkt, maar genieten in de strijd tegen IS in Syrië de steun van Washington. Bij de bombardementen van zaterdag zouden tien doden gevallen zijn, onder wie zes of zeven burgers.

Nadat de Syrische strijders die door Turkije worden gesteund zaterdag hun grondoffensief tegen Afrin begonnen waren, zijn zondag dus ook Turkse troepen de regio binnengetrokken. Ze zouden vergezeld worden door eenheden van het Vrije Syrische Leger die door Ankara opgeleid zijn. Het is onbekend hoeveel troepen Turkije inzet, noch wat hun onmiddellijke doelstelling is. Hoe dan ook wil Turkije langs zijn grens met Syrië een dertig kilometer brede ‘veiligheidszone’ installeren.