Zeker vijf doden bij protest tegen Kabila
Het protest begon op meerdere plaatsen tegelijk, na afloop van de zondagsmis Foto: AFP

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn zeker mensen omgekomen nadat ordediensten een groep betogers uiteendreef. Elders in het land werden er ook nog 33 mensen gewond, en 69 mensen opgepakt. is zondag alle internetverkeer uitgeschakeld. De spanning is er te snijden na de oproep van een katholieke organisatie om na de zondagsmis te manifesteren tegen president Joseph Kabila.

Dat melden de Verenigde Naties. Het ‘comité laïc de coordination’ (CLC), een katholieke organisatie, had opgeroepen om na de zondagsmis ‘marsen’ te houden tegen president Kabila . Zijn tweede en laatste ambtstermijn liep reeds eind 2016 af, maar hij is nog steeds aan de macht. De Congolese autoriteiten stonden de protestacties echter niet toe en lieten niet begaan.

Bij de tussenkomst van de ordediensten vielen in Kinshasa alleen zeker vijf doden, weet de VN, die in Congo met de Monusco zijn grootste missie ontplooid heeft. Getuigen meldden al dat de politie traangas gebruikte en met scherp schoot om te verhinderen dat de demonstranten effectief de straat op trokken.

Over het hele land vielen ook 33 gewonden, klinkt het bij de VN. Er zijn ook zeker 69 mensen gearresteerd. Een VN-woordvoerder heeft het over een “voorlopige balans”. Geen internet

Sinds middernacht is het in Kinshasa al niet meer mogelijk om te surfen, te e-mailen of boodschappen te versturen via sociale media. Dat gebeurde omdat het CLC alle kerkgangers had opgeroepen om de straat op te trekken ‘met onze vredestakken, onze bijbels, onze rozenkransen en onze kruisbeelden om Congo te redden’. Het CLC vroeg president Kabila om publiek zijn vertrek aan te kondigen en het politiek akkoord dat meerderheid en oppositie eind 2016 sloten te respecteren.

In Congo zijn alle manifestaties verboden nadat in september 2016, kort voor het verstrijken van Kabila’s tweede en officieel laatste ambtstermijn, tientallen doden zijn gevallen bij eerdere protesten. Ook op de laatste dag van 2017 kwamen mensen om het leven na ingrijpen van de veiligheidsdiensten, al wordt dat door de autoriteiten zelf ontkend.

Op 23 december 2018 zouden de Congolezen naar de stembus moeten trekken om een opvolger voor Kabila te verkiezen.