Transmigranten uit vrachtwagen gehaald op parking in Rotselaar
Op de parking zijn al eerder transmigranten opgepakt (archiefbeeld) Foto: atb

De snelwegpolitie heeft gisterennacht acht Eritreeërs gearresteerd op de parking van de E314 in Rotselaar. . De politievakbonden willen snel actie van de regering om de problemen op de snelwegparkings aan te pakken.

‘Er gaat geen nacht meer voorbij zonder heibel met transmigranten langs deze of een andere snelwegparking’. Dat vertelden politiemensen van de snelwegpolitie gisteren na het incident in Groot-Bijgaarden van vrijdagnacht. Toen gingen zo’n veertig transmigranten Soedanezen, Ethiopiërs en Eritreeërs - de politie te lijf met knuppels en ijzeren baren. Twee agenten raakten lichtgewond.

Gisterennacht waren er weer problemen. Ditmaal op de parking van Rotselaar op de E314 richting Brussel. Rond één uur alarmeerde een vrachtwagenbestuurder de politie omdat er ‘mannen in zijn camion’ gekropen waren.

De politie kwam ter plekke en haalde inderdaad acht man uit de vrachtwagen. Ze hadden zich volgens getuigen te goed gedaan aan de lading bier, waren dronken, maar gedroegen zich niet agressief bij hun arrestatie. Een ander deel van de groep kon nog ontkomen en vluchtte de bossen in.

De federale politie bevestigt de arrestatie van de acht maar kon verdere details niet bevestigen . ‘Behalve dan dat het om mensen uit Eritrea’, zegt de woordvoerder van de federale politie.

‘Het probleem groeit ons over het hoofd’, klonk het gisteren al bij de Vlaamse gouverneurs. Ook Vincent Houssin van politievakbond VSOA ziet het zo. ‘De snelwegpolitie waarvan men de patrouilles omwille van besparingen altijd maar afgebouwd heeft, kan dit niet meer alleen aan. Er moet meer hulp komen, van de federale en lokale politie’.