Bij de aanval op het prestigieuze Intercontinental Hotel in Kaboel zijn volgens lokale media 43 doden gevallen. Minstens vier schutters drongen het hotel binnen en openden het vuur op de aanwezigen. Het duurde meer dan 12 uur voordat alle aanwezigen bevrijd werden. De aanval is ondertussen opgeëist door de taliban.

Zaterdagavond rond 21 uur lokale tijd (17.30 uur Belgische tijd) drongen vier aanvallers het zes verdiepingen tellende gebouw binnen. In het hotel was dat moment een huwelijksfeest aan de gang. Voor een IT-conferentie in het hotel waren meer dan 100 ingenieurs en IT-managers aanwezig.

Afghaanse speciale eenheden kwamen ter plaatse en begonnen het gebouw verdieping per verdieping vrij te stellen. Daarbij doodden ze drie van de vier aanvallers. De laatste schutter verschanste zich meer dan twaalf uur lang met een aantal gijzelaars. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde eerder al dat de trouwgasten in veiligheid zijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kaboel zei eerder al dat vijf of zes mensen om het leven waren gekomen, onder wie één buitenlandse vrouw. Maar door de wreedheid en de duur van de aanval werd meteen voorbehoud gemaakt bij die balans. Een woordvoerder maakte in de opeising gewag van 'tientallen Amerikaanse en andere indringers' die het leven zouden hebben gelaten. Dat is echter nog niet bevestigd.

Tijdens de aanval zou ook brand zijn uitgebroken in een deel van het hotel, zo bevestigden het ministerie en de politie. De daders zouden op hun weg door de keuken daar brand hebben gesticht. Op beelden is te zien hoe zwarte rook uit het hotel ontsnapt.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken lanceerde op Twitter al een oproep om de ambassade te contacteren 'indien u weet heeft van Amerikaanse burgers in het Inter-Continental Hotel'. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook geen weet van Belgen in het hotel. De ambassade in het Pakistaanse Islamabad volgt de situatie wel op, luidt het.

Het Inter-Continental, dat op een heuvel ten westen van Kaboel ligt, was in 2011 ook al het doelwit van een vijf uur durende aanval. Talibanstrijders drongen er op 28 juni het hotel binnen met machinegeweren en bommen. Er vielen toen 21 doden, onder wie ook de negen aanvallers. Het Intercontinental Hotel is een van de twee belangrijkste luxehotels in Kaboel.