Russische vicepremier: “Ondanks schorsing zullen ongeveer 200 Russen deelnemen aan Winterspelen”
Foto: EPA-EFE

Ongeveer 200 Russische sporters zullen deelnemen aan de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari). Dat heeft de Russische vicepremier Vitaly Mutko zaterdag laten optekenen.

Rusland is geschorst voor Pyeongchang wegens een uitgebreid dopingschandaal. Russische sporters die kunnen aantonen dat ze dopingvrij sporten, worden wel toegelaten onder neutrale vlag.

Vrijdag kondigde het IOC-panel bevoegd voor de selectie van “cleane” Russische atleten dat het 111 sporters heeft geschrapt van een lijst van 500 die aangereikt werd door het Russisch olympisch comité. De atleten die nog op de lijst staan, moeten aan verschillende voorwaarden voldoen, “zoals verdere controles voor de Spelen en het hertesten van bewaarde stalen”.

“We begrijpen dat er sporters op die lijst staan die niet beantwoorden aan de nieuwe criteria, we schatten dat het team uit ongeveer tweehonderd personen zal bestaan”, verklaarde Mutko aan het Russische persagentschap TASS.

Volgens het Internationaal Olympisch Comité zal de definitieve lijst met toegelaten Russische atleten niet voor 27 januari gepubliceerd worden.