Giro-wildcards zorgen voor controverse maar goed nieuws voor Belg, geen Strade Bianche voor Wout van Aert
Ben Hermans.

De organisatoren van de 101e editie van de Ronde van Italië hebben zaterdag vier wildcards uitgereikt. Naast de achttien WorldTour-teams staan op 4 mei ook vier procontinentale ploegen aan de start in het Israëlische Jeruzalem: de Italiaanse teams Androni Giocattoli-Sidermec, Bardiani en Wilier Triestina-Selle Italia, en Israel Cycling Academy, zo maakte RCS bekend.

Vooral de keuze voor Bardiani is opvallend. Dat team haalde vorig jaar nog het nieuws met drie dopinggevallen, maar is er nu dus weer bij. Israel Cycling Academy is het team van Ben Hermans, die uitgespeeld wordt als kopman.

De start van de Giro vindt, zoals reeds bekend was, plaats in Israël. Na drie etappes volgt een rustdag, waarop de oversteek wordt gemaakt naar Italië. Daar volgen drie ritten in Sicilië, met als afsluiter een aankomst boven op de Etna. In totaal vinden er drie aankomsten bergop plaats tijdens de eerste negen etappes. In de tweede Giro-week springen de etappes naar de Monte Zoncolan en Sappada er uit.

De slotweek serveert de enige lange tijdrit (34,5 km) en nog drie bergetappes. In totaal moet er slechts 45 kilometer tegen de klok worden gereden. De slotrit start en finisht dit jaar in Rome, niet zoals traditioneel in Milaan.

 

 

Geen Strade Bianche voor Van Aert

RCS maakte ondertussen ook de wildcards bekend voor drie andere Italiaanse wedstrijden: Strade Bianchi, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo. Voor Veranda’s Willems - Crelan en Wout van Aert was er geen goed nieuws. Het team had gehoopt op deelname aan Strade Bianchi maar grijpt naast een wildcard voor de wedstrijd.

Strade Bianche (3 maart): Androni, Nippo-Vino Fantini

Tirreno-Adriatico (7 tot 13 maart): Gazprom, Israel Cycling Academy, Nippo-Vini Fantini, Wilier Triestina

Milaan-San Remo (17 maart): Bardiani-CSF, Cofidis, Gazprom, Israel Cycling Academy, Nippo-Vini Fantini, Novo Nordisk, Wilier Triestina