Carlos Sainz en Matthias Walkner steken eindzege Dakar op zak, Belgische co-piloot wint bij truckers
Foto: REUTERS

De 55-jarige Spanjaard Carlos Sainz (Peugeot) heeft zaterdag de eindzege in de 39e Dakar-rally op zak gestoken. Bij de motorrijders ging de 31-jarige Oostenrijker Matthias Walkner (KTM) met de eindoverwinning aan de haal.

In de veertiende en laatste etappe, over 120 kilometer met start en aankomst in het Argentijnse Cordoba, finishte Sainz als negende, op 3:19 van de Zuid-Afrikaanse winnaar Giniel De Villiers, die een Toyota van het Belgische Overdrive bestuurde. De Fransman Stéphane Peterhansel (Peugeot) werd op 40 seconden tweede, de Qatarees Nasser-Al-Ittayah (Toyota) op 41 seconden derde. Tom Colsoul finishte als co-rijder van de Pool Jakub Przygonski (Mini) op 2:11 als zesde.

De Villiers bezorgde Overdrive de zesde ritzege in deze Dakar. Al-Attiyah nam er daar vier van voor zijn rekening (1e, 3e, 12e en 13e rit), de Nederlander Bernhard ten Brinke won de elfde etappe. De zeven andere ritzeges waren voor Peugeot, één etappe werd geannuleerd.

Tweede zege Sainz

In de eindstand heeft Sainz 43:40 op Al-Attiyah en 1u16:41 op De Villiers. Titelverdediger en dertienvoudig eindlaureaat Peterhansel strandde net naast het podium. Hij werd vierde op 1u25:29. Przygonski en Colsoul eindigden op 2u45:24 nog net in de top vijf.

Voor Sainz is het de tweede eindzege. In 2010 won de voormalige wereldkampioen rally (1990 en 1992) de monsterrally een eerste keer. Ook Al-Ittayah en De Villiers plaatsten hun naam al op de erelijst. Al-Ittayah won in 2011 en 2015. De Villiers zette in 2009 de eerste editie op Zuid-Amerikaanse bodem naar zijn hand.

Carlos Sainz en Matthias Walkner steken eindzege Dakar op zak, Belgische co-piloot wint bij truckers
Foto: AP

Eerste voor Walkner

Bij de motorrijders mocht Walkner, vorig jaar tweede, zijn eerste eindzege vieren. De Argentijn Kevin Benavides (Honda) strandde op 16:53. De Australiër Toby Price is op 23:01 derde. Benavides was de snelste in de slotrit. Price werd op 54 seconden tweede, de Fransman Antoine Meo op 2:49 derde en Walkner op 5:38 achtste.

Voor de Oostenrijkse constructeur KTM is het al de zeventiende zege op rij in de Dakar. Op de erelijst volgt Walkner zijn Britse teamgenoot Sam Sunderland op. Die moest deze keer na een val in de vierde rit al snel afhaken.

Carlos Sainz en Matthias Walkner steken eindzege Dakar op zak, Belgische co-piloot wint bij truckers
Walkner. Foto: EPA-EFE

Peter Willemsen sluit Dakar af met vierde zege

Peter Willemsen heeft zaterdag als co-piloot van de Nederlandse trucker Ton van Genugten de Dakar Rally afgesloten met een vierde dagzege. In het Argentijnse Cordoba hadden Van Genugten, Willemsen en Bernard der Kinderen na 120 kilometer in hun snelle Iveco 1:11 voor op de Tsjech Martin Macik (Liaz). De Rus Dmitry Sotnikov (Kamaz) werd op 3:35 derde.

Eduard Nikolaev (Kamaz) finishte op 4:17 als vierde en stak net als vorig jaar de eindzege op zak. In de eindstand heeft de 33-jarige Rus liefst 3u57:17 voor op de Wit-Rus Siarhei Viazovich (Maz) en 5u22:34 op zijn land- en teamgenoot Airat Mardeev.

Serge Bruynkens is als co-piloot van de Kazach Artur Ardavichius (Iveco), vierde op 6u38:22, de beste Belg in de eindstand. Van Genugten en Willemsen werden achtste op 9u24:54. Het Nederlands-Belgische team deed lang mee voor een podiumplaats, maar verloor vrijdag door een kapotte stuurpomp meer dan vier uur.

Carlos Sainz en Matthias Walkner steken eindzege Dakar op zak, Belgische co-piloot wint bij truckers
Foto: AFP
Carlos Sainz en Matthias Walkner steken eindzege Dakar op zak, Belgische co-piloot wint bij truckers
Foto: AFP

Gemengde gevoelens bij Jean-Marc Fortin

Veel teammanagers zouden met een tweede en derde plaats en daarnaast nog twee andere wagens in de top tien van de Dakar een vreugdedans doen. Bij Jean-Marc Fortin is dat niet het geval. De onverwachte opgave van Ten Brinke in de voorlaatste rit is nog niet verwerkt. Toch is er ook fierheid over de prestatie van zijn team.

“Ik zit met gemengde gevoelens” zegt Jean-Marc Fortin. “Uiteraard ben ik tevreden met de tweede plaats van Nasser Al-Attiyah en de derde plaats van Giniel de Villiers. Zij hebben het fantastisch gedaan, net zoals alle andere rijders die deel uitmaken van mijn team. Maar eerlijk, ik heb de opgave van Ten Brinke nog steeds niet verwerkt. Het is zo spijtig. Carlos Sainz vertelde mij het daarnet nog. Hij kent Ten Brinke nog maar twee weken, maar hij heeft het grootste respect voor zijn prestaties. Veel teams zouden tevreden zijn met een dubbele podiumplaats. Als ik eerlijk ben met mezelf ben ik dat enerzijds ook, anderzijds dan ook weer niet.”

Met zes ritzeges heeft het Belgische Overdrive Racing deze Dakar kleur gegeven. “We hebben onze rol van outsider perfect gespeeld. Zes van de dertien ritten winnen is niet iedereen gegeven. In het begin van de wedstrijd hebben wij met Nasser onze verantwoordelijkheid genomen. We gingen vol voor de eindzege, maar hebben die in de vierde rit verspeeld. Nasser reed zichzelf tot twee keer toe vast in het mulle zand. De buggy’s maakten daar het verschil met hun automatisch bandendruksysteem, waar wij niet over beschikken. Als mijn rijders de bandendruk wilden aanpassen moesten ze altijd de wagen verlaten en het manueel doen.”

Overdrive Racing begon met tien wagens aan de Dakar en finisht met zes. Villas-Boas, Ten Brinke, Chabot en Zhou Yong waren de opgevers. Veel tijd om uit te rusten krijgen Fortin en zijn team niet. “Over minder dan een maand start de FIA World Cup Cross Country. De voorbije twee jaar won Nasser Al-Attiyah de wereldbeker bij de rijders en Overdrive Racing de wereldbeker bij de teams. Van het warme Cordoba gaat het op 15 februari naar de sneeuw in Rusland. Naast de Toyota van Nasser Al-Attiyah brengen we nog twee wagens aan de start. Maar eerst nog eventjes genieten in Cordoba. Er is de ontgoocheling, maar eigenlijk hebben we het ook niet slecht gedaan. Ik ben fier op elk lid van Overdrive Racing.”

Carlos Sainz en Matthias Walkner steken eindzege Dakar op zak, Belgische co-piloot wint bij truckers
Foto: BELGAONTHESPOT