Richie Porte blijft de koning van Willunga Hill. Voor het vijfde jaar op rij pakte de Australiër van BMC de zege op de slotklim. Anders dan de voorbije jaren was dat niet genoeg voor de leiderstrui. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey verbaasde bergop en neemt de oranje trui over van Peter Sagan. Dries Devenyns toonde zijn goede vorm onder de Australische zon en eindigde op een knappe vijfde plek.

Thomas De Gendt kleurde de voorlaatste rit als lid van een zevenkoppige kopgroep die maximaal drie minuten voorsprong kreeg van het peloton. Te weinig om kans te maken om voorop te blijven, maar de aanvalskoning van Lotto-Soudal deed er alles aan om onderweg zoveel mogelijk punten voor de bergtrui te verzamelen. En dat lukte ook. Op de eerste twee beklimmingen van Willunga Hill voerde De Gendt het tempo omhoog zodat enkel Nickolas Dlamini nog kon volgen. De neoprof van Dimension Data toonde zich nadien nog wat groen achter de oren door zich te vergissen waar de streep voor de bergpunten lag en zo gingen die vrij gemakkelijk naar onze landgenoot.

Op tien kilometer van de finish was het verhaal van De Gendt, die nog even solo ging, gedaan. Op de laatste beklimming van Willunga Hill was het uitkijken naar Richie Porte, die de vorige vier keer dat de Tour Down Under hier aankwam telkens met de zege aan de haal ging. En de Australiër was niet zinnens om zijn zegereeks af te geven. Op anderhalve kilometer van de meet plaatste de BMC-kopman zijn versnelling. McCarthy leek in eerste instantie nog te kunnen volgen, maar moest dan ook passen. Goed voor de vijfde zege van Richie - Koning Willunga Hill - Porte.

De ritzege heeft hij zo al binnen, maar voor de eindzege zal hij nog een ultieme inspanning moeten doen in de slotrit. Achter de rug van Richie Porte verbaasde de Zuid-Afrikaan Daryl Impey door acht seconden later over de finish te komen. In het algemene klassement pakt de renner van Mitchelton-Scott zo de oranje leiderstrui over van Peter Sagan, maar Porte staat in dezelfde tijd tweede.

Ook langs Belgische zijde was er goed nieuws. Dries Devenyns is in uitstekende doen onder de Australische zon en etaleerde zijn goede vorm ook met een uitstekende vierde plek op Willunga Hill op tien seconden van ritwinnaar Porte. In het klassement staat de renner van Quick-Step op de vijfde plek op twintig seconden van Impey. Morgen staat de slotrit, een criterium van negentig kilometer in de straten van Adelaide, op het programma.