Hans Op de Beeck duikt in de opera
Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck is de nieuwe seizoensgast bij Opera Vlaanderen. In Stuttgart wa...
Strijd tegen armoede en
Met een opmerkelijke inzamelactie per sms zetten de Voedselbanken hun werking kracht bij.
Strijd tegen armoede en
Met een opmerkelijke inzamelactie per sms zetten de Voedselbanken hun werking kracht bij.
BrusselEen recordaantal van 157.151 mensen deed vorig jaar een beroep op de Voedselbanken (DS 19 januari). Dat is een forse stijging van bijna tien procent in een jaar tijd. Om aan de groeiende vraag aan gratis voedselpakketten te blijven voldoen, is de organisatie op zoek naar bijkomende fondsen. ‘We hebben nood aan extra opslagplaats, diepvriezers en transportmiddelen om alle producten tot bij de hulpbehoevenden te krijgen’, zegt bestuurder Jef Mottar. ‘Aangezien we geen subsidies ontvangen, doen we daarvoor een beroep op giften.’
Harry Gschwindt de Györ, verantwoordelijk voor de Brusselse voedselbanken, merkt vooral hoe moeilijk het is om vrijwilligers aan te trekken. ‘We hebben mensen nodig die met een vrachtwagen kunnen rijden, verstand hebben van logistiek ...’
De organisatie lanceert daarom de nieuwe campagne #socialbank. Onder de slogan ‘Samen solidariteit voeden’ willen de Belgische Voedselbanken hun reputatie als de meest sociale bank van België versterken.
Jaarlijks wordt 317 kilo levensmiddelen per inwoner verspild
De Voedselbanken lanceren een nieuw giftkanaal: voortaan kan iedereen de organisatie steunen door een sms’je te sturen met als tekst “Food” naar het nummer 3060. Elke sms betekent een bijdrage van 2 euro. De vzw neemt ook twee ambassadeurs uit de voedingswereld in de arm: de voedingsdeskundige en televisiekok Sandra Bekkari en haar Franstalige evenknie Julien Lapraille.
De Voedselbanken strijden ook tegen voedselverspilling. Jaarlijks wordt 317 kilo levensmiddelen per inwoner verspild. Een hard cijfer als je weet dat een op de zeven Belgen onder de armoedegrens leeft, van wie 300.000 mensen nood hebben aan voedselhulp. De Voedselbank probeert al 30 jaar om die twee realiteiten op elkaar af te stemmen. Zo zorgen ze ervoor dat voedsel dat vernietigd dreigt te worden, maar nog perfect eetbaar is, bij de minderbedeelden raakt. De Voedselbanken ontvangen een kwart van de giften uit de agro-alimentaire industrie, 19 procent via retail en distributie, 4 procent via veilingen en 3 procent via inzamelingen. Bijna de helft van de giften komt van de Europese Unie.