Michael Douglas beschuldigd van seksueel wangedrag
Michael Douglas in 2018. Foto: REUTERS

Een Amerikaanse vrouw heeft vrijdag in het NBC-programma Today verteld over hoe acteur en Oscarwinnaar Michael Douglas zich seksueel tegenover haar zou hebben misdragen. De feiten zouden zich voorgedaan hebben toen de vrouw voor hem werkte in de jaren 80.

‘Hij waande zich de koning van de wereld en hij dacht dat hij me kon vernederen zonder enige gevolgen’, zei journalist en schrijfster Susan Braudy vrijdagochtend. In de jaren 80 werkte Braudy drie jaar voor het productiebedrijf van Michael Douglas, en in die context zouden de feiten plaatsgevonden hebben. Volgens Braudy gebruikte Douglas doorheen de jaren regelmatig seksueel getint taalgebruik en liep het tijdens een vergadering op Douglas’ appartement in 1989 helemaal uit de hand.

In Today op de Amerikaanse zender NBC beschrijft ze hoe Douglas zich voor haar ogen begon te bevredigen. ‘Hij ging op de grond liggen, deed zijn broeksriem open en stak beide handen in zijn broek. ‘Ik kon heel duidelijk zien wat hij deed: hij was zichzelf aan het betasten. Ik was erg bang.’

30 jaar zwijgen

In paniek rende ze naar buiten. ‘Ik was doodsbang om er tegen iemand iets over te zeggen’, herinnert Braudy zich. De enkele vrienden die ze toch in vertrouwen nam, raadden haar naar verluidt aan om over de gebeurtenissen te zwijgen. Die stilte heeft ze na dertig jaar eindelijk durven verbreken.

De nu 73-jarige Douglas ontkende, naast stripscenarist Stan Lee en ­acteur James Franco, vorige week nog dat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Opmerkelijk: tegen Douglas was op dat moment nog geen beschuldiging geuit. Donderdag liet ’s mans advocaat bij The Hollywood Reporter optekenen dat dergelijke verhalen ‘compleet gefabriceerd’ zouden zijn, en aan persbureau Reuters had zijn manager daar vrijdag ‘niks aan toe te voegen’.