Tommelein vraagt overheden om milieuvriendelijke wagen aan te moedigen
Foto: BELGA

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft vrijdagnamiddag tijdens een bezoek aan het autosalon in Brussel alle overheden opgeroepen om milieuvriendelijke wagens aan te moedigen bij de consument. Hij begrijpt bijvoorbeeld niet dat er door een provincie belastingen geheven worden op laadpalen voor elektrische wagens.

Tommelein nam de tijd om een bezoek te brengen aan standen met milieuvriendelijke particuliere wagens en motoren op het autosalon. Hij ging onder andere langs bij de twee autobouwers met een fabriek in België: Volvo en Audi, bij Nissan en hij nam even plaats op een elektrische motor.

Tommelein vraagt overheden om milieuvriendelijke wagen aan te moedigen
Foto: BELGA

‘We doen er in Vlaanderen alles aan om de drempels voor wagens op alternatieve brandstoffen zo veel mogelijk weg te nemen’, zei Tommelein. ‘Met onder meer premies, vrijstellingen op de verkeersbelasting en het laadpalenplan dat we samen met Eandis en Infrax gemaakt hebben. Maar het is moeilijk te begrijpen dat een provincie (het zou gaan om Antwerpen, red.) dan tegelijkertijd belastingen heft op laadpalen omdat ze een “bedrijfsvestiging” zouden zijn. Het is echt de hoogste tijd dat iedereen zich bewust wordt van het belang van de energie-omslag en dat we allemaal aan hetzelfde zeel trekken.’

De interesse voor milieuvriendelijke voertuigen blijft in Vlaanderen volgens Tommelein gestaag stijgen. In 2012 reed 1,3 procent van de nieuw ingeschreven wagens in Vlaanderen op alternatieve brandstoffen (hybride, gas, elektriciteit, waterstof). In 2017 kwamen we uit op 6,6 procent, of 21.428 voertuigen. 1.967 daarvan waren elektrische wagens, vier rijden op waterstof.

‘Op vijf jaar tijd is het aantal wagens dat op alternatieve brandstoffen rijdt vervijfvoudigd. Maar in totale cijfers blijft het natuurlijk te weinig’, vindt Tommelein. ‘Zeker aangezien slechts 1 op de 11 van die milieuvriendelijke voertuigen echt een zero emissie wagen is.’