Het was een week vol aanstekelijke geruchten, in Antwerpen over politiek en geld, in Gent over kunst en voetbal. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de week.

1.

Identiteit is een abstract begrip. Zelden doet zich een uitgelezen kans voor om ze te tonen. Brussel vervangt tien uitgeleefde frietkoten. De stad schreef een architectuurwedstrijd uit. Het nieuwe frietkot blijft gelukkig een barak, maar het blinkt op een slimme manier. Zou dat een spiegel zijn voor een zelfbewuster België?

2.

Vrouwen verdienen minder dan mannen. Ze haten het om voor zichzelf over loon te onderhandelen. Mannen imiteren hoeft helemaal niet. Lees hoe vrouwen het nog beter aan boord kunnen leggen.

3.

Een goeie soundbite was het wel van PS-voorzitter Elio Di Rupo: ‘Het is niet jobs, jobs, jobs maar miserie, miserie, miserie.’ De regering heeft volgens hem vooral ‘zeer slecht betaalde en precaire flexi-jobs’ gecreëerd. Klopt dat?

4.

Minister van Cultuur Sven Gatz stuurt de dubieuze Russische kunst uit het Museum van Schone Kunsten in Gent naar het labo. Internationale experts hebben twijfels. Cultuurredacteur Geert Sels kwam rumoer over mogelijke vervalsingen op het spoor. Een week lang publiceerde hij er artikels over. Wat ook de uitkomst van dat onderzoek, dit verhaal is voer voor een roman.

5.

De Antwerpse haven pleit passioneel om het Saeftinghedok te graven, want de containertrafiek moet extra zuurstof krijgen. Geen nieuw dok graven is waanzin, schreef een supporter onlangs. De Vlaamse overheid voerde een brede studie uit naar alternatieven. En wat blijkt?

6.

157.151 mensen klopten vorig jaar aan bij de voedselbank voor een gratis pakket. De helft meer dan tien jaar geleden. In Edegem zien ze elke week een nieuw gezicht.

7.

De zestienjarige Ahed Tamimi is op 19 december gearresteerd omdat ze twee Israëlische soldaten schopte en sloeg. Ze blijft in de cel tot haar proces, besliste een militaire rechter deze week. De Israëlische publieke opinie wil een keiharde straf. Daardoor groeit ze uit tot het fotogenieke gezicht voor talloze andere Palestijnse kinderen.

8.

Neen, er stroomt geen Spaans bloed door onze aderen. De troepen die de Spaanse koning in 1566 naar onze contreien stuurde, en die gingen muiten, plunderen en verkrachten, schoten minder zaad in Vlaamse schoten dan de mythe wil. Opnieuw haalt DNA-onderzoek een historische legende onderuit.

9.

Ook een andere hardnekkige mythe, dat de man de slaaf is van zijn testosteron en daarom onzalige dingen doet, is al genoeg door de wetenschap ontkracht. Maar kan de wetenschap dat goed inschatten? Maxim Februari, schrijver en ervaringsdeskundige in het man worden, schrijft over wat het doet als je op latere leeftijd testosteron toegediend krijgt: tsjkboem!

10.

Grote chefs staan niet langer voor het leven achter hetzelfde fornuis. Ze zijn artiesten. En een artiest wil zichzelf niet te veel herhalen. Daarom sluit ook Hertog Jan, goed voor drie Michelinsterren, de deuren.