Plaag van mes- en bijlaanvallen teistert Russische scholen
Alle hens aan dek na de steekpartij in Perm. Foto: REUTERS

Deze week vonden minstens vier ernstige aanvallen plaats op Russische scholen met messen en bijlen. De overheid blokkeert chatgroepen waar wordt opgeroepen tot geweld, maar weet niet waar te beginnen.

Afgelopen maandag gingen alle alarmen af in de Russische stad Perm, in de Oeral. De hulpdiensten en politie werden er rond 8.15 uur (plaatselijke tijd) opgeroepen voor een ‘aanval met messen’ in School nr. 127.

Perm

Toen de agenten en ambulanciers ter plaatse kwamen, troffen ze elf leerlingen en een docente aan die messteken hadden gekregen. De docente, die een diepe wonde in de nek had, werd zwaargewond naar het ziekenhuis gevoerd. De elf leerlingen, die niet in levensgevaar verkeerden maar waarvan sommigen wel diepe wonden hadden, werden naar het kinderziekenhuis gebracht.

Eerst verklaarden de betrokken leerlingen dat ze twee gemaskerde mannen hadden gezien en dat er mogelijk spullen gestolen waren uit het schoolgebouw. Uiteindelijk bleek echter dat de twee daders van de steekpartij zelf schoolliepen in School nr. 127 en ook bij de elf gewonde leerlingen hoorden die in het kinderziekenhuis lagen. Het enige wat verder zeker is, is dat de twee tieners ruzie maakten op de speelplaats, hun messen trokken en na een onderling gevecht besloten om samen op andere leerlingen af te stappen en hen te verwonden. Een van hen zou eerder al een time out gekregen hebben op school omdat hij psychische problemen had en zou op internet gebluft hebben over hoe geweldig hij de schietpartijen op Amerikaanse scholen vond.

Tsjeljabinsk en Moskou

Nog voor de politie vat kon krijgen op de zaak, vond woensdag een bizarre aanval plaats in Tsjeljabinsk, waar een 16-jarige op een van zijn oudere medeleerlingen afstapte, een mes bovenhaalde en hem neerstak. Volgens leerkrachten en klasgenoten pestte de neergestoken leerling regelmatig jongere leerlingen en haalde hij kattenkwaad uit, maar had hij geen strafblad.

Een dag later wist een conciërge in de Russische hoofdstad Moskou een leerling, die op het punt stond om met verschillende messen en benzine een schoolgebouw binnen te stappen, te stoppen. De jongen werd voor verhoor naar het politiekantoor gebracht.

Siberië

Veel minder goed eindigde het vrijdag in de Siberische stad Ulan-Ude. Daar besloot een 15-jarige leerling om met een bijl naar school te gaan. Hij stapte een klas met 13-jarigen binnen en zette de aanval in. Vijf leerlingen en de aanwezige leerkracht raakten ernstig gewond. Na enige tijd legde de dader zijn bijl neer en gooide hij een molotovcocktail in het klaslokaal. Daarna probeerde hij zichzelf in brand te steken.

De hulpdiensten konden de zwaargewonde dader reanimeren en brachten hem naar het ziekenhuis.

Is er een verband?

Het Russische openbaar ministerie stuurde na de feiten in Siberië aanvankelijk een persbericht uit dat er geen verband is tussen de verschillende aanvallen. Enkele uren later communiceerden de Russische autoriteiten echter via verschillende persagentschappen, waaronder Tass en Ria Novosti, dat een verband ‘niet onwaarschijnlijk is’.

Internetwaakhond Roskomnadzor kondigde vrijdag samen met het ministerie voor Communicatie drastische onlinemaatregelen aan om verdere incidenten te voorkomen. Concreet gaat de internetwaakhond op zoek naar chatgroepen waar wordt opgeroepen en aangezet tot geweld. Jongeren zouden elkaar daar aanmoedigen om wraak te nemen op pesters, vijanden en onderwijzend personeel. Al lijkt het voorlopig zoeken naar een speld in een hooiberg omdat er geen gekende, grootschalige fora zijn waar dit soort zaken gebeurt.

De internetwaakhond is echter vrij zeker van zijn zaak. En dat is niet helemaal onlogisch. Toen vorig jaar een zelfdodingstrend ontstond in Rusland met de ‘Blue Whale Challenge’, bleek de boosdoener ook in verschillende chatgroepjes te zitten. Daders gingen er doelbewust op zoek naar Russische tieners die het moeilijk hadden met zichzelf, hun omgeving of het leven tout court en dwongen hen om lugubere opdrachten uit te voeren. De Russische autoriteiten sluiten niet uit dat een gelijkaardig fenomeen zich nu online heeft ontpopt voor mes- en bijlaanvallen op scholen.