Zwakke Britse tapijtmarkt geeft Balta dreun
Foto: REUTERS

Het tapijtaandeel Balta zakt op de beurs met 6 à 7 procent na de waarschuwing van Carpetright dat de Britten minder tapijt kopen in zijn winkels. De Britse consument is prijsgevoelig geworden.

Carpetrigth zegt dat de verkoop van vloerbedekking in zijn winkels in de 11 weken voorafgaand aan 13 januari met 3,6 procent gedaald is. Carpetright waarschuwt dat de Britse consument prijsgevoelig is geworden.

Het is een zoveelste indicatie dat de Brexit weegt op de Britse economie en de bestedingen van de Britse consument. Het aandeel Carpetright halveerde op de beurs, maar ook Balta, wiens afdeling kamerbreed tapijt voor de helft afhankelijk is van de Britse markt, ging onderuit. Balta verloor 6 à 7%. Balta is een belangrijke leverancier van Carpetright.

Dat ook Balta mee zakt op de beurs mag niet verrassen. Vorig jaar werd al gewaarschuwd dat de beursplannen van Balta risicovol waren in verband met de timing en het cyclische karakter van de sector.

Bij Carpetright is de koersval ronduit dramatisch. Het aandeel halveert bijna, waardoor de groep op de beurs nog maar 62,6 miljoen pond waard is. Analisten vrezen dat het een teken is dat de Britten erg prijsgevoelig zijn geworden. Ook de koers van de Britse begrafenisondernemer Dignity halveert vandaag na een winstwaarschuwing en de boodschap dat de consument op de rem staat.

Associated Weavers

Erik Deporte, ceo van Associated Weavers, dat net zoals Balta in belangrijke mate afhankelijk is van de Britse markt, vreest dat de Belgische tapijtleveranciers structureel marktaandeel dreigen te verliezen in Groot-Brittannië. Deporte is beducht voor het fenomeen “proudly made in Britain”. Onder andere de Britse concurrent Victoria, die nu geleid wordt door ex-Balta-directeur Philip Hamers, zou van dit fenomeen kunnen profiteren.

Associated Weavers vraagt zich af of het op termijn geen productiecapaciteit in Engeland moet hebben. ‘Vorig jaar zei ik dat we van onze fabriek in Ronse een versterkte burcht wilde maken, maar wat heeft het voor zin om van Ronse een versterkte burcht te maken als de oorlog elders gevoerd wordt’, zo zei Deporte afgelopen week in de marge van de beurs Domotex.

KBC

De winstwaarschuwing van Carpetright én de koersreactie van Balta komen er op een ogenblik dat KBC Securities recent nog een koopaanbeveling uitstuurde voor het aandeel Balta. Sectorkenners wijzen er dan weer op dat Balta voor een slecht eerste kwartaal staat. In het eerste kwartaal van 2017 waren de cijfers gunstig. Alles stond toen in het teken van de beursgang, die gebeurde in het tweede kwartaal. De cijfers over 2017 zullen hoe dan ook niet goed zijn, maar kenners wijzen erop dat ook de cijfers over het eerste kwartaal slecht zullen zijn. Die cijfers worden pas in het tweede kwartaal bekendgemaakt.

‘2018 wordt het spiegelbeeld van 2017. We gaan een moeilijke eerste jaarhelft zien en een betere tweede helft’, zei Tom Debusschere, ceo van Balta op Domotex. Door in de kosten te snijden – de divisie kamerbreed tapijt gaat van drie fabrieken naar twee – en innovatie in karpetten hoopt Balta het te keren. Momenteel lijdt Balta ook onder de dollarkoers. Ook de grondstoffen maken het moeilijker. ‘We zijn zeer actief, maar de grondstoffen en wisselkoersen leiden tot vertraging van onze strategie’, zei Debusschere.