Ryanair biedt piloten loonsverhoging, maar erkent vakbonden nog niet
Foto: EPA-EFE

De top van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft vrijdag een loonsverhoging van ongeveer veertien procent voorgesteld voor hun piloten in België. Maar dat is voor de vakbonden onvoldoende. Zij willen erkend worden, een vraag die Ryanair belooft ‘in overweging te nemen’. Eind februari volgt een nieuwe overlegronde.

De ontmoeting vrijdag in een hotel op Brussels Airport, die ongeveer twee uur duurde, was een primeur. Jarenlang weigerde Ryanair met vakbonden te praten. Tegenover de Ryanair-mensen zaten twee leden van de christelijke bediendenbond, vier Ryanair-piloten en een jurist van de pilotenvakorganisatie BeCA (Belgian Cockpit Association).

De top van de Ierse budgetvlieger sprak na afloop van een ‘constructieve en productieve vergadering’. ‘Wij hebben enkele voorstellen gedaan die zij in overweging zullen nemen, en zij deden voorstellen die wij gaan bekijken, aldus Ryanair-personeelsdirecteur Eddie Wilson. Hij was samen met operationeel directeur Peter Bellew naar Zaventem gekomen.

Het voornaamste voorstel dat van Ryanair kwam, was een loonsverhoging voor de piloten. ‘Ze bieden een verhoging van ongeveer veertien procent, in lijn met voorstellen die ze in andere landen deden’, duidt vakbondsman Paul Buekenhout. Zo gingen donderdag de Britse piloten van Ryanair nog akkoord met loonsverhogingen tot twintig procent.

‘Deur staat op een kiertje’

Het voorstel zal worden voorgelegd aan de piloten, maar het is de vakbond niet zozeer te doen om meer salaris. Hij wil dat Ryanair zich buigt naar de Belgische arbeidswetgeving en dat de maatschappij de bonden erkent als gesprekspartners. De maatschappij heeft beloofd die vraag in overweging te nemen. ‘Ik hoop alleen dat de voorgestelde loonsverhoging geen afkoopsom is’ om de vakbondsvragen nadien van tafel te kunnen vegen, aldus nog Buekenhout.

De vakbondsman blijft dus erg behoedzaam. ‘De deur staat op een kiertje en dat is al een stap vooruit tegenover de toestand een jaar geleden, maar van een revolutie is nog lang geen sprake’, aldus Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. ‘Daarvoor is er nog een lange weg te gaan.’

‘De deur is niet dicht. Het belangrijkste voor ons was om een sociale dialoog op te starten’, reageerde ook zijn Franstalige collega Yves Lambot. Eind februari komen de partijen opnieuw samen. Ryanair zou beloofd hebben om de komende maanden ook gesprekken op te starten voor het cabinepersoneel.