Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft aangekondigd dat zij en haar man, Clarke Gayford, een kindje verwachten. Ze is de tweede regeringsleider in de moderne geschiedenis die zwanger is tijdens haar termijn.

‘Clarke en ik zijn zeer blij dat ons team in juni uitbreidt van twee naar drie’, vertelde de premier in een Facebookpost. De 37-jarige Jacinda Ardern is van plan om zes weken moederschapsverlof te nemen na de geboorte. Gedurende die periode zal vicepremier Winston Peters haar taken overnemen.

‘Ik zal premier én moeder zijn’, zei Ardern vrijdag tijdens een persconferentie. ‘Ik ben niet de eerste vrouw die multitaskt en ik ben ook niet de eerste vrouw die werk en een baby combineert. Ik weet dat dit speciale omstandigheden zijn, maar heel veel vrouwen hebben me dit al voorgedaan.’

Ardern verklaarde dat ze sinds oktober weet dat ze zwanger is. Ze was toen aan het onderhandelen om een minderheidsregering te vormen in Nieuw-Zeeland. ‘Zoals veel koppels doen in de eerste fase, hebben we het voor onszelf gehouden.’

Bevallingsverlof of niet?

Op haar allereerste dag als voorzitster van de Nieuw-Zeelandse Labour-partij, begin augustus, kreeg de 37-jarige Jacinda Ardern in een tv-programma al dé vraag: kan een premier eigenlijk wel bevallingsverlof nemen tijdens haar ambtstermijn?

De vorige dag had ze in een ander programma nog beleefd geantwoord dat de keuze tussen kinderen en een carrière voor haar even moeilijk was als voor andere vrouwen, maar toen ontplofte ze. En zij niet alleen: het seksismedebat laaide heftig op in Nieuw-Zeeland. Met het voor Ardern niet onaardige neveneffect dat haar (inter)nationale bekendheid de hoogte inschoot.

Fish of the Day

Het nieuws is alomtegenwoordig in de Nieuw-Zeelandse pers. Dat komt mogelijk omdat Clarke Gayford even bekend is als zijn vrouw. Clarke heeft namelijk zijn eigen tv-programma over visserij, ‘Fish of the Day’. Daarin gaat hij vis vangen op de Stille Oceaan, doet daarbij mooie toeristische bestemmingen aan, en geeft hij recepten om de gevangen vis klaar te maken.

Voor hij met zijn eigen programma begon, was Gayford vijftien jaar lang radio- en tv-presentator. Hij bespeelt de media dus minstens even goed als Ardern.

‘Significant moment’

Volgens lokale media is het nieuws ‘een significant moment voor Nieuw-Zeeland’. ‘Blijkbaar is Ardern slechts de tweede vrouw in de recente geschiedenis die als regeringsleider zwanger is. Alleen de Pakistaanse Benazhir Butto ging haar in 1990 voor’, analyseert Tim Watkin van Radio Nieuw-Zeeland.

‘We hebben vrouwen en mannen die dit land leiden en we hebben vrouwen en mannen die keuzes maken’, verklaarde politica Jenny Shipley aan de radiozender. ‘Hoeveel geluk hebben wij?’