‘We zijn de meest sociale bank van België’
Televisiekok Sandra Bekkari zet haar schouders onder de campagne ‘Samen solidariteit voeden' Foto: Medialaan

De Voedselbanken bestaan dertig jaar en ze steken een stevige tand bij. Onder meer televisiekok Sandra Bekkari zet haar schouders onder de campagne ‘Samen solidariteit voeden’.

De Voedselbanken in ons land blijven broodnodig: vorig jaar deed een recordaantal van 157.151 mensen beroep op de organisatie. Dat is een forse stijging van bijna tien procent op een jaar tijd. Om aan de groeiende vraag aan gratis voedselpakketten te blijven voldoen, gaan ze op zoek naar bijkomende fondsen. ‘We hebben nood aan extra opslagplaats, diepvriezers en transportmiddelen om alle producten tot bij de hulpbehoevenden te krijgen’, klinkt het bij de vzw. Aangezien ze geen subsidies ontvangen, doen ze daarvoor een beroep op giften van burgers en bedrijven.

Nieuwe campagne #socialbank

De organisatie lanceert daarom vandaag de nieuwe campagne #socialbank. Onder de slogan ‘Samen solidariteit voeden’ willen de Belgische Voedselbanken ze hun reputatie als de meest sociale bank van België versterken. ‘Sinds enkele jaren merken we bij de Belgische bevolking een zekere terughoudendheid wat giften betreft’, zegt Ignace Bosteels, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken. ‘We kunnen hen echter geruststellen: we werken met een minieme werkingskost van 15 eurocent per verdeelde kilo voedsel. De 310 vrijwilligers maken dat elke geschonken euro garant staat voor 6,50 kilo voedsel.’

Daarom lanceren de Voedselbanken een nieuw giftkanaal: voortaan kan iedereen de organisatie steunen door een smsje te sturen met als tekst “Food” naar het nummer 3060. Elke sms betekent een bijdrage van twee euro. De vzw neemt ook twee ambassadeurs uit de voedingswereld onder de arm, die de boodschap helpen uitdragen. De voedingsdeskundige en televisiekok Sandra Bekkari en haar Franstalige evenknie Julien Lapraille.

Verspilling

De Voedselbanken strijden tegen honger, maar ook tegen voedselverspilling. Jaarlijks wordt 317 kilo levensmiddelen per inwoner verspild. Een hard cijfer als je weet dat 1 op 7 Belgen onder de armoedegrens leeft, waarvan 300.000 mensen nood hebben aan voedselhulp. De Voedselbank probeert al dertig jaar om die twee realiteiten op elkaar af te stemmen. Zo zorgen ze ervoor dat voedsel dat vernietigd dreigt te worden, maar nog perfect eetbaar is, bij de minderbedeelden geraakt. De Voedselbanken ontvangen een kwart van de giften uit de agro-alimentaire industrie, 19 procent via retail en distributie, 4 procent via veilingen en 3 procent via inzamelingen. Bijna de helft van de giften komt van de Europese Unie.

De Voedselbanken zijn actief in 23 landen, goed voor 326 voedselbanken. Samen hielpen ze vorig jaar wereldwijd ruim zes miljoen mensen.