Mediahuis haalt Telegraaf Media van de beurs
(in het midden) Gert Ysebaert ceo Mediahuis in het heetst van de overnamestrijd rond TMG Foto: BELGAIMAGE

Mediahuis heeft gisteren een verzoek ingediend om Telegraaf Media Groep (TMG) van de beurs te halen. Mediahuis bezit al 98,5 procent van de aandelen.

De beursexit van TMG zou er al binnen de maand kunnen komen. Mediahuis start een uitkoopprocedure om de aandelen TMG die het nog niet heeft, te verwerven. De Vlaamse uitgever neemt in dat kader ook de prioriteitsaandelen van de Stichting over.

De uitkoopprocedure is mogelijk doordat Mediahuis half december al de aandelen die Talpa (John De Mol) had in TMG, overkocht. Het ging om een pakket van 29,16%. Het akkoord met John De Mol kwam er na een bitse overnamestrijd die zowel in het bedrijf als voor de rechtbank uitgevochten werd.

“Dit is voor Mediahuis een belangrijk moment en we zijn dan ook tevreden om dit hoofdstuk vlak na de start van een nieuw jaar positief te kunnen afronden. Vanaf 2018 zal TMG volledig deel uitmaken van Mediahuis waardoor we ons voor de volle 100% kunnen richten op de verdere uitrol van het toekomstplan en de nieuwe koers voor TMG”, zegt Gert Ysebaert, ceo van Mediahuis in een persbericht.

Marc Van Geel, ceo van TMG, zegt dat de beursexit rust zal brengen. De beproefde mediagroep zal minder in de kijker komen te staan. “De beursexit biedt TMG rust en ruimte zodat we ons volledig kunnen richten op het uitvoeren van de toekomstplannen. Mediahuis is een groep die het journalistieke belang hoog in het vaandel draagt en vele synergiemogelijkheden biedt. Ik ben ervan overtuigd dat we gezamenlijk met hen dit mooie mediabedrijf weer sterk en leidend gaan maken”, aldus Van Geel.

Mediahuis is de grootste krantenuitgever in Vlaanderen en is bekend van nieuwsmerken als De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De groep haalt een omzet van 800 miljoen euro en verkoopt in België dagelijks 516.000 kranten. In Nederland omvat Mediahuis titels als NRC, De Limburger, De Telegraaf en Noordhollands Dagblad en worden er dagelijks 1.215.000 kranten verkocht.

TMG boekte in de eerste jaarhelft van 2017, exclusief uitzonderlijke kosten, een negatieve kasstroom (ebitda) van 6,1 miljoen euro als gevolg van dalende advertentie-inkomsten.