Vlamingen gooien elk jaar kilo's afval op de weg
Een illegale stortplaats in Hoboken.

De Vlaamse afvalmaatschappij Ovam berekende voor het eerst gedetailleerd de hoeveelheid zwerfvuil langs onze wegen: 20.426 ton, ofwel 3,19 kilogram voor elke Vlaming in 2015.

Een sigarettenpeuk hier, een drankverpakking daar en ertussen wat blikjes: zwerfvuil is in Vlaanderen een belangrijk probleem voor het uitzicht van de publieke ruimte. Maar het bleef gissen naar de precieze omvang van het probleem.

Tot nu. De Vlaamse afvalmaatschappij Ovam berekende voor het eerst gedetailleerd de hoeveelheid zwerfvuil langs onze wegen: 20.426 ton, ofwel 3,19 kilogram voor elke Vlaming in 2015.

Dat is dan wel een fractie van de volledige Vlaamse afvalberg (die benadert 3 miljoen ton), de berg zwerfvuil is drie keer zo groot als de 7.000 ton die we dat jaar samen deponeerden in straatvuilnisbakken.

Hoeveel dat zwervend afval de overheid kost? In 2015 liep de prijs op tot net geen 165 miljoen euro, waarvan 155 miljoen euro op het conto van lokale besturen. Er ging geld naar vegen, afvalverwerking, maar ook sensibilisering en inzet van vrijwilligers.

‘Dit blijven schattingen’, zegt Jan Verheyen van Ovam. ‘Maar wel de beste schattingen die we ooit hebben gemaakt.’

Een kanttekening: de cijfers dateren van voor de lancering van het versterkte zwerfvuilbeleid in 2016. Dat voorzag onder meer in coaching- en sensibiliserings­projecten, maar ook in camera­bewaking op zwerfvuilgevoelige plaatsen als bushaltes.