May belooft Macron 50 miljoen voor grenscontroles Calais
Foto: AP

De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Theresa May hebben een nieuw akkoord getekend over het controleren van de immigratie tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.

De Franse pesident bracht vandaag zijn eerste officiële bezoek aan Engeland voor de 35e Brits-Franse top in de Koninklijke Militaire Academie van Sandhurst nabij Londen.

Met het nieuwe akkoord willen beide landen ‘het gezamenlijke beheer versterken van onze gemeenschappelijke grens’. In een communiqué stellen beide leiders dat het akkoord ook een ‘betere behandeling van niet-begeleide jonge asielzoekers’ behelst.

Londen zal een extra 50 miljoen euro vrijmaken om de controles in Calais te verbeteren. In die Noord-Franse stad verblijven vele transitmigranten die hopen de oversteek van het Kanaal te kunnen maken.

Macron heeft May ook officieel een cultureel geschenk aangeboden. Frankrijk leent het wereldberoemde Tapijt van Bayeux uit. Dat had de Britse pers gisteren al aangekondigd. Het getuigt van de ­nauwe banden tussen Engeland en het ­Europese vasteland.