Trump spreekt stafchef tegen: <I>‘The wall is the wall’</I>
Foto: AP

De Amerikaanse president, Donald Trump, is op Twitter ingegaan tegen enkele uitspraken van zijn stafchef, John Kelly. Die had de visie van Trump over de muur met de grens van Mexico ‘ongeïnformeerd’ genoemd.

John Kelly, de stafchef van de Amerikaanse president, heeft woensdag verkondigd dat de ideeën van Trump over migratie en de muur over de hele grens met Mexico ‘zeker en vast gewijzigd zijn’ na briefings over de effecten van de muur op migratie. ‘Een verkiezingsstrijd voeren is nog iets anders dan regeren’, concludeerde Kelly. ‘Het is echt moeilijk.’

Niets van, zegt Trump donderdagochtend op Twitter. ‘The Wall is the wall (de muur is de muur). Mijn mening in nog nooit gewijzigd of geëvolueerd sinds de eerste dag.’ Volgens de Amerikaanse president was het nooit de bedoeling om effectief een muur te bouwen als er al een natuurlijke afscheiding is, zoals bergen of rivieren.

Tijdens een ontmoeting met parlementsleden in het Witte Huis zei Kelly ook dat Mexico nooit voor die muur zou betalen. Ook dat ontkende Trump via Twitter. ‘Er zal voor de muur betaald worden, direct of indirect. Mexico heeft een belachelijke 71 miljard dollar handelsoverschot met de Verenigde Staten. Die 20 miljard dollar kostende muur is "peanuts", vergeleken met de winst die Mexico in Amerika haalt’, aldus de president.

Volgens Trump is de muur nog steeds cruciaal: ‘We hebben de muur nodig om de veiligheid in ons land te garanderen en om de massale invoer van drugs tegen te houden vanuit Mexico, nu het meest gevaarlijke land ter wereld.’ Trump is duidelijk: als er geen muur komt, dan is er geen deal.