Premier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer gereageerd op de kritiek die PS-voorzitter Elio Di Rupo op het beleid van zijn regering had. ‘Ik heb geen lessen aan te nemen van iemand die aan het hoofd stond van een regering in een periode waarin 25.000 banen in de privé verloren gingen.’

De mantra van de huidige regering is ‘jobs, jobs, jobs’. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak bestempelde PS-voorzitter Di Rupo het beleid van deze regering echter als ‘miserie, miserie, miserie’. Hij stelde dat de regering-Michel er onvoldoende in geslaagd is banen te creëren en dat de regering vooral werk heeft gemaakt van slecht betaalde flexi-jobs.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) sprak dat laatste eerder op de dag al tegen. In de plenaire vergadering van de Kamer schakelde premier Michel een versnelling hoger. ‘Misschien is mijn voorganger fan geworden van FC De Kampioenen - “miserie, miserie, miserie” , ofwel verwijst hij naar zijn eigen partij, ofwel gaat het over de situatie in Bergen, zijn gemeente’, stelde de eerste minister.

Lessen

Hij verweet Di Rupo ook dat deze uitspraken ‘van iemand die één van de hoogste functies heeft bekleed’ zijn geloofwaardigheid niet ten goede komen. De volumeknop bij zowel de premier als op de PS-banken ging helemaal open toen Michel verklaarde geen lessen aan te nemen heeft van Di Rupo. ‘Miserie, miserie, miserie is het resultaat van uw politiek, mijnheer Di Rupo’, hekelde de premier.

PS-fractieleider Ahmed Laaouej herinnerde de premier er aan dat zijn partij MR ook deel uitmaakte van de regering-Di Rupo.

Flexi-jobs

Ook staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Philippe De Backer (Open VLD) stelde donderdag dat Di Rupo ‘fake news’ verspreidt. ‘In de 170.000 gecreëerde jobs zitten geen flexi-jobs. In plaats van de mensen iets voor te liegen, zou hij beter de mensen gunnen dat ze iets kunnen bijverdienen’, aldus De Backer.

De staatssecretaris haalt cijfers aan van de RSZ om de kwaliteit va de gecreërde jobs te staven. ‘Meer dan 8 op de 10 jobs zijn immers minstens vier vijfde jobs’, weet De Backer. Hij noemt de flexi-jobs een groot bijkomend succes. ‘De horeca telde eind vorig jaar 28.400 mensen die iets bijverdienden met een flexi-job. Dat is een toename met de helft in een jaar’.