Ook Noorwegen maakt komaf met bont
Foto: reuters

De Noorse overheid wil tegen 2025 alle pelsdierkwekerijen in het land sluiten. De Noren sluiten zich als eerste Scandinavische land aan bij een clubje waartoe onder meer ook Nederland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk behoren, maar België (of beter Vlaanderen) nog steeds niet.

De beslissing van de Noren komt er nadat premier Erna Solberg het liberale Venstre nodig had om een minderheidsregering op de been te brengen. Een van hun eisen was een totaalverbod op bont.

Het besluit wordt op veel gejuich onthaald door dierenorganisaties (volgens Humane Society International worden zo jaarlijks een miljoen vossen en nertsen gered van een gruwelijke dood), terwijl de bontfederatie zich zorgen maakt voor de economische gevolgen.

In lang vervlogen tijdens was Noorwegen ooit de grootste producent van vossenbont. Volgens overheidscijfers telde het land in 1939 zo’n 20.000 kwekerijen. Vandaag zijn ze die positie al even kwijt aan China en zijn er nog zo’n 200 pelsdierkwekerijen in Noorwegen, goed voor 400 jobs en een jaarlijkse omzet van 350-500 miljoen Noorse kronen.

De Noorse overheid benadrukt dan ook dat de beslissing weinig impact zal hebben op de economie, en dat de kwekerijen goed begeleid zullen worden in de uitdoofperiode.

Noorwegen is het eerste Scandinavische land dat die beslissing neemt en sluit zich zo aan bij een groeiende lijst landen waartoe onder meer Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Kroatië, Slovenië en recent ook Tsjechië behoren.

In Vlaanderen is er vooralsnog geen plan om soortgelijk verbod in te voeren, in tegenstelling tot het Brussels Gewest en Wallonië. De Amerikaanse celebrity Pamela Anderson tikte Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vorige maand nog op de vingers voor het talmen. ‘Elke dag dat een dergelijke wetgeving wordt uitgesteld, is een dag vol ellende voor meer dan 200.000 nertsen in de Vlaamse kwekerijen.’

Uit de mode

De beslissing komt er nu ook in de modewereld steeds vaker de ogen opengaan dat er niets mis is met nepbont. Het Italiaanse modehuis Gucci, een van de invloedrijkste van het moment, kondigde in oktober aan bont af te zweren. Het volgt daarmee het voorbeeld van namen als Ralph Lauren, Hugo Boss, Armani, Jimmy Choo en wegbereider Stella McCartney. Net-à-Porter, de bekendste luxewebshop ter wereld, besliste in juni al om geen kleren met bont meer aan te bieden. ‘Strookt niet langer met de ethiek van een jonge generatie’, klonk het.