Syrië zal Turkse gevechtvliegtuigen neerhalen bij nieuwe aanval
Foto: AFP

Nadat Turkije bijkomende troepen en tanks naar de grens met Syrië stuurde, heeft de Syrische regering ermee gedreigd dat Turkse gevechtsvliegtuigen zullen neergehaald worden indien ze Syrisch gebied bombarderen. ‘De Syrische luchtafweer beschikt weer over alle middelen’, zegt de Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad.

‘De Turkse luchtmacht zal een aanval niet als een “oefenvluchtje” moeten beschouwen’, aldus de minister, donderdag in Damascus. ‘Indien Turkije vijandelijkheden onderneemt tegen Afrin, zal dat beschouwd worden als een daad van agressie door het Turkse leger tegen de soevereiniteit van het grondgebied van de Syrische Arabische Republiek’ .

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had zondag een militaire interventie aangekondigd tegen de YPG in de regio rond de Noord-Syrische stad Afrin om ‘de zuidelijke grens te zuiveren van terreur’. Donderdag werd de daad bij het woord gevoerd.

Volgens Ankara is de YPG de Syrische vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije. De YPG, de Koerdische Volksbeschermingseenheden, is echter ook een serieuze bondgenoot van het Westen in de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Daar krijgt het van de VS financiële steun en wapens voor.

De Turkse troepen zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Volgens een Koerdische woordvoerder zijn op hun beurt ook hun milities vanuit Afrin op hun hoede om een mogelijke aanval af te slaan. ‘We willen geen bloedvergieten, maar als we worden aangevallen, worden we gedwongen te reageren’, zei Jafar Sulaiman, leider van de commissie buitenlandse betrekkingen in Afrin.