Turkije versterkt troepenmacht aan de Syrische grens
Strijd in Manbij (archiefbeeld). Foto: REUTERS

Turkije heeft bijkomende tanks naar de grensprovincie Hatay gestuurd. Er staat een offensief op Syrische de steden Afrin en Manbij op til. In één adem bevestigde Turkije ook nog eens zijn wantrouwen tegenover de VS.

Turks President Recep Tayyip Erdogan had er zondag al mee gedreigd ‘een van de dagen’ een offensief te beginnen tegen de Syrisch-Koerdische YPG-militie in Noord-Syrië. De Turkse nationale veiligheidsraad verklaarde woensdag op zijn beurt dat ‘Turkije de vorming van een corridor van terreur en de oprichting van een “terreurleger” vlakbij zijn grenzen niet zal dulden en dat in dit verband de nodige maatregelen genomen zullen worden’.

De donderdag naar Hatay gestuurde tanks moeten de daar gelegerde eenheden meer slagkracht geven. Volgens Syrische en Turkse bronnen waren er woensdag al ‘militaire activiteiten’ en het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde dat de Turkse artillerie donderdagmorgen opnieuw granaten heeft afgevuurd. De aanval op doelwitten in de omgeving van de grens veroorzaakten voorlopig nog enkel materiële schade.

Turkije heeft donderdag nog eens herhaald dat het niet wil dat de VS tussenbeide komt. ‘Anders is onze vriendschap voorbij’, zei Erdogans topadviseur Ilnur Cevik woensdag al. Daags nadien liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu verstaan geen bondgenoot te willen tegenkomen bij het offensief in Noord-Syrië.

Volgens Ankara is de YPG de Syrische vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije. Cavusoglu wil dan ook dat de VS ‘concrete stappen’ onderneemt om de samenwerking ermee stop te zetten. Amerika steunt en bewapent de Koerdische YPG-militie in Syrië immers om IS te bestrijden.