Nederland maakte ‘foute keuze griepvaccinatie’
Foto: Photo: Bert Spiertz

De griepvaccinatie in Nederland schiet tekort. Dat kopt het Algemeen Dagblad donderdag. ‘We hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt voor de cocktailprik’, zegt hoogleraar Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum.

Meer dan 15.000 Nederlanders gingen vorige week met griepklachten naar de huisarts. De griepepidemie is al vijf weken bezig bij onze Noorderburen, blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Nivel, en is nog lang niet over. ‘De epidemie kan nog zo’n zeven à negen weken blijven duren.’

Volgens hoogleraar Ron Fouchier van Erasmus MC is er een logische verklaring voor de piek in het aantal griepgevallen: de griepvariant die duizenden mensen in bed houdt, zit niet in het populairste griepvaccin. ‘We hebben de foute keuze gemaakt’, aldus Fouchier.

Het meestgebruikte vaccin bestaat namelijk uit een cocktail van drie griepvirussen. Welke virussen in die cocktail worden opgenomen, wordt gestuurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die beslist in maart welke varianten het volgende griepseizoen het sterkst aanwezig zullen zijn. Die voorspelling is accuraat, maar zeker niet perfect. Dit jaar is het net die vierde variant die stevig rondwaart in Nederland.