Apple brengt 38 miljard belastingen naar VS
Tim Cook, ceo van Apple Foto: AP

Technologiegigant Apple gaat miljarden investeren in de VS en haalt ook overzeese winsten terug, waarop het 38 miljard belastingen gaat betalen.

Apple gaat miljarden dollars terug naar de VS halen, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. Het verwacht over dat bedrag 38 miljard dollar aan belastingen af te dragen. Een groot deel van het omvangrijke kapitaal is nu nog geparkeerd in andere landen met gunstiger belastingregimes.

President Donald Trump uitte tijdens zijn verkiezingscampagne forse kritiek op bedrijven die geld in andere landen parkeren. Ook was het creëren van banen in de VS een speerpunt van zijn campagne. Onlangs werd in de VS een belastingherziening overeengekomen die het kapitaal van Apple en andere bedrijven minder zwaar belast. De plannen van Apple vormen de grootste investering van een Amerikaans bedrijf sinds de hervorming.

Apple wil de komende vijf jaar ook 30 miljard dollar in de Verenigde Staten investeren. Op die manier wil de technologiegigant 20.000 banen creëren bij bestaande vestigingen en op een gloednieuwe campus.