Parket wil leden vakbond voor rechter na blokkeren E40
Het ziekenhuis zei niet dat de patiënte overleden is vanwege de blokkade maar wel ‘dat de operatie minder kans op slagen had’. Foto: Belga

Zeventien leden van de socialistische vakbond moeten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor een blokkade van de E40: een patiënte is als gevolg van de blokkade overleden omdat een chirurg te laat aan de operatietafel arriveerde.

De blokkade vond plaats op 19 oktober 2015. Tijdens een 24 uurstaking in het Luikse blokkeerde een stakerspost van de socialistische vakbond FGTB, de Franstalige ABVV, de brug van Chératte van de E40 in Luik. Er brandden vuurtjes en het verkeer stond er urenlang stil.

Een Luiks ziekenhuis diende vervolgens een klacht in tegen onbekenden nadat een patiënte was overleden omdat een chirurg door de stakersblokkade te laat aan de operatietafel arriveerde. ‘Wij willen de discussie openen over de grenzen van het stakingsrecht’, zei een woordvoerder van de ziekenhuisgroep Centre Hospitalier Régional de la Citadelle (CHR). ‘De overlevingskansen van een patiënte van ons zijn duidelijk verminderd doordat de vakbond maandag een niet-aangekondigde en niet-toegestane wegblokkade organiseerde.’

Het parket nam de beelden van de zenders RTBF en RTL in beslag. Op basis van die beelden is het van mening dat er voldoende aanwijzingen zijn om 18 mensen, onder wie 17 leden van de socialistische vakbond, te vervolgen voor ‘kwaadwillige belemmering van het wegverkeer’, schrijven de Sudpresse-kranten. Onder hen Thierry Bodson, de secretaris-generaal van de Waalse FGTB, en Antonio Fanara, regionaal secretaris van de Waalse metaalarbeiderscentrale (FGTB-Métal).

Het parket heeft wel de aanklachten van brandstichting en vandalisme laten vallen. Op de beelden is niet te zien dat de betrokkenen banden of signalisatieborden in brand zouden hebben gestoken. De schade aan de snelweg werd geraamd op 100.000 euro.

De advocaat van de vakbondsmensen vraagt een buitenvervolgingstelling. De raadkamer beslist op 14 februari.