Er komt een laboratoriumonderzoek naar enkele schilderijen uit de collectie Toporovski. Dat maakt deel uit van het onderzoek dat een expertencommissie zal doen naar de authenticiteit van 26 bruiklenen in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Het initiatief komt er op vraag van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Hij wil dat er klaarheid komt over de zaak. ‘Gezien de discussie over de echtheid grote proporties aanneemt, lijkt het ons raadzaam om snel klaarheid te scheppen.’

Maandag publiceerde De Standaard een open brief waarin tien internationale specialisten de 26 bruiklenen in het museum ‘hoogst twijfelachtig’ noemden. Het gaat om schilderijen van Malevich, Kandinsky, Gontcharova, Larionov, Exter en El Lissitzky.

Gatz, de stad Gent en het museum voor Schone Kunsten hebben afgesproken dat er een commissie van experten komt. Die specialisten zullen de werken laten screenen op hun authenticiteit. Tot dusver zijn er twijfels over de echtheid van de werken, maar is er nog geen bewijs dat ze vals zijn.

De eigenaars, Igor en Olga Toporovski, zijn akkoord met deze extra onderzoeken ‘uit groot respect voor de drie partijen’. Ze stemmen er mee in om hun certificaten en documentatie ter beschikking te stellen. Ze zijn ook bereid schilderijen en objecten uit de tentoonstelling te onderwerpen aan een technisch onderzoek in het lab.

De middelen voor dat labonderzoek worden ter beschikking gesteld door minister Gatz. Over hoeveel en welke werken het gaat, is nog niet uitgemaakt.

De 26 kunstwerken blijven tot nader order in de zalen van het museum hangen.