Na de ramp met de Iraanse olietanker heeft China de olievervuiling in kaart gebracht. Maar liefst 100 vierkante kilometer zee is verontreinigd door ultralichte olie: dat zijn 15 000 voetbalvelden.

Gezonken olietanker laat vier gigantische olievlekken na op zee
De Japanse kustwacht bracht vandaag foto’s uit van het olielek in de oostelijke Chinese Zee. Foto: REUTERS

De Sanchi, een olieschip uit Iran, kwam vorige week in botsing met een ander schip op 260 kilometer van Shanghai. Het schip zonk zondag finaal weg na meer dan een week te branden op zee. Van de 32 bemanningsleden wordt aangenomen dat ze allemaal dood zijn.

Nu komt de milieuschade langzaam in beeld. Volgens China zijn er minstens 4 grote olievlekken die samen zo’n 100 vierkante kilometer innemen. Dat zijn ongeveer 15 000 voetbalvelden. Op de eerste satellietbeelden waren het er maar 2 vlekken te zien.

Extra alarmerend is dat het om gecondenseerde olie ging (‘condensate’), een zeer lichte olie die er meer uitziet als water dan als dik zwart smeersel. Condensaat is explosiever dan gewone aardolie: het is kleurloos en drijft niet op het water. Een voordeel is dat sommige olie al opgebrand zal zijn. Maar het grote nadeel is dat dit reusachtige olielek ook veel sneller zal ‘verdwijnen’ onder het wateroppervlak. Volgens de BBC zal het lek leiden tot een toxische onderwaterlaag die zeer moeilijk op te sporen is.

Het Chinese ministerie van transport gaat nu onderwaterrobotten uitsturen om de regio van het scheepswrak te verkennen.