Acht jonge chefs mogen naar Young Chefs Culinary World Cup
Foto: rr

In het Flanders Food Faculty trainingscentrum in Harelbeke is woensdag de selectie jonge chefs van het National Culinary Team bekendgemaakt.

Het team van acht jonge chefs in opleiding mag in november naar de prestigieuze Young Chefs Culinary World Cup in Luxemburg. Het is de eerste keer dat België mag deelnemen aan dat vierjaarlijkse kookconcours.

De Food Faculty werd twee jaar geleden opgericht om de Vlaamse gastronomie uit te dragen naar het buitenland. Het initiatief kwam van Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen. Toeristisch gezien is gastronomie van groot belang. Cijfers wijzen uit dat 40 procent van de toeristen hun bestemming mede kiezen op basis van gastronomie. Vandaar het belang om jonge chefs uit te sturen en hun kunde en kennis laten zien in het buitenland.

Alle hotelscholen werden aangeschreven om deel te nemen aan het traject voor de National Culinary Team. Snel bleven ze over met 22 kandidaten. Dat werd teruggebracht tot 11 geselecteerden. Woensdag werd dat verder herleid tot acht na definitieve selectieproeven en een professionele jurering door recensenten en koks, onder het toeziend oog van nationaal bondscoach Jo Nelissen.

De acht geselecteerden komen onder meer uit de Brugse scholen Spermalie en Ter Groen Poorte, het Koksijdse Ter Duinen en Stella Matutina uit Brakel.

Minister Weyts vergeleek het traject met sporters. ‘Net zoals we sporters begeleiden is het zeker nodig om ook jonge chefs op te leiden, te trainen en hen klaar te maken om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur uit te dragen in het buitenland. Met dit initiatief schrijven we geschiedenis’, aldus Weyts. ‘Wie medailles wil halen op internationale wedstrijden moet investeren in jarenlange voorbereiding en professionele begeleiding. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit topkokbeleid de wereld kunnen laten proeven van wat Vlaanderen te bieden heeft.’