Europa valt niet over Ghelamco Arena
Foto: belga
De Europese Commissie ziet geen reden om het Ghelamco-dossier te onderzoeken. Een klacht daarover is een jaar geleden al verworpen wegens onvoldoende bewijs.

Een omstreden boek nam deze week nogmaals de nauwe banden tussen het Gentse stadsbestuur en voetbalclub AA Gent onder vuur. Een van de voornaamste stellingen van auteur Ignace Vandewalle, een Bruggeling en ex-LDD’er die jarenlang de rechterhand was van Jean-Marie Dedecker, is dat de  Ghelamco Arena ‘illegaal’ zou zijn gebouwd.

Niet alleen zou er geen openbare Europese aanbesteding zijn uitgeschreven – wat het Gentse stadsbestuur ontkent, in het besluit van zijn boek stelt Vande­walle ook dat AA Gent illegale staatssteun heeft ontvangen. ‘Niemand kan zich in de plaats stellen van de Europese Commissie, maar het lijkt erop dat de club aanzienlijk wat staatssteun zal moeten terugbetalen’, luidt het.

Brugse Stropkes

Een gedurfde beschuldiging die verwijst naar een eerdere passage in het boek, waarin de auteur het heeft over een groep supporters van Club Brugge, de vzw Brugse Stropkes. Die dienden twee jaar geleden met de hulp van advocaat Walter Van Steenbrugge formeel een klacht in bij de Europese Commissie wegens illegale staatssteun – en dus mogelijke concurrentievervalsing, zowel tegen de Ghelamco Arena als tegen het toekomstige – en nog onzekere – Eurostadion in Brussel.

De klacht deed sommigen in Gent destijds met argwaan kijken naar Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, die zelf een stadion wil bouwen en op gespannen voet leeft met Paul Gheysens van Ghelamco, de bouwpromotor achter beide stadions. Een link die door de betrokken supportersvereniging en Club Brugge weliswaar altijd is ontkend.

Uit navraag blijkt nu dat Vandewalle veel te voortvarend is en zijn informatie op zijn minst slordig gecheckt heeft. De Europese Commissie heeft de klacht tegen Ghelamco immers al ruim een jaar geleden verworpen, wat het boek niet vermeldt.

‘In juni 2016 heeft de Commissie marktinformatie ontvangen over het Gentse voetbalstadion. Maar die info was onvoldoende (‘not sufficiently conclusive’) voor de Commissie om er verder op door te gaan’, zegt Ricardo Car­doso, de woordvoerder van de Europese commissaris voor Mededinging, Margarethe Vestager. Nochtans is de  Commissie volgens hem wel degelijk bevoegd voor concurrentievervalsing in de voetbalwereld.

Volgens onze informatie kregen de indieners van de Ghelamco-klacht destijds van Brussel een halfjaar om meer bewijsmateriaal aan te dragen. Toen dat er niet kwam, zou het dossier door de Commissie al begin 2017 zijn gesloten.

Auteur Ignace Vandewalle was gisterenavond niet bereikbaar voor commentaar.

LETTERLIJK. Lees hier de e-mail van de woordvoerder van de Europese Commissie: 

'In June 2016, the Commission received market information concerning the Gent football stadium. The information provided was not sufficiently conclusive for the Commission to follow up on this issue. Generally, the Commission monitors possible anticompetitive market practices and abusive conduct and this includes behaviour by operators active in the football sector.'