Nederlander Bernhard ten Brinke triomfeert in Dakar, straftijd voor Sainz wordt geannuleerd
Foto: EPA-EFE

De Nederlander Bernhard ten Brinke (Toyota) heeft woensdag in Argentinië de elfde rit in de Dakar bij de wagens gewonnen. Carlos Sainz (Peugeot), die als derde over de meet kwam, verstevigde zijn leidersplaats. Sainz ontsnapt ook aan tien minuten straftijd. De Spanjaard werd ervan verdacht een quad op een gevaarlijke manier voorbijgestoken te hebben.

Ten Brinke, die aantreedt voor het Belgische Overdrive Racing, deed 4u10:54 over de 280 kilometer tegen de klok tussen Belén en Chilecito. Daarmee had hij 4:35 voorsprong op de Fransman Cyril Despres en 4:40 op Sainz.

Commissarissen annuleren tien minuten straftijd voor Sainz 

Het college van commissarissen besliste om de maandag aan Carlos Sainz (Peugeot) opgelegde tien minuten straftijd te annuleren. De Spanjaard, leider in de tussenstand, werd ervan verdacht een quad op een gevaarlijke manier voorbijgestoken te hebben. "De stewards zijn tot de conclusie gekomen dat dit voorval deel uitmaakt van een wedstrijdfeit", zo klinkt het in een persbericht. Sainz krijgt alleen een waarschuwing. Hij moet in de toekomst "aandachtiger zijn bij het inhalen".

De sanctie kwam er maandag na een klacht van de Nederlandse quadrijder Kees Koolen (Maxxis Super B Dakarteam). Die verklaarde dat hij zaterdag na 185 kilometer in de etappe op Boliviaanse bodem van La Paz naar Uyuni werd aangereden door Sainz, waarop de Spanjaard zelfs niet stopte. Sainz won de etappe, waarna Peugeot in beroep ging tegen de tijdstraf.

Na de annulering van de sanctie heeft Sainz in de stand een voorsprong van 1u00:45 op zijn eerste achtervolger, de Fransman Stéphane Peterhansel (Peugeot).

Tom Colsoul finishte als copiloot van de Pool Jakub Przygonski (Mini) op 19:47 op de zevende plaats. In de stand staan ze op de zesde plek, op 2u44:18 van Sainz.

Donderdag staat de twaalfde rit op het programma, met 523 kilometer tegen de klok tussen Chilecito en San Juan. In totaal zullen de deelnemers 793 kilometer afleggen.

Argentijn Federico Villagra is nieuwe leider bij vrachtwagens

De Argentijn Federico Villagra (Iveco) heeftde leidersplaats bij de v rachtwagens veroverd. Villagra eindigde op 1:24 van de Wit-Russische ritwinnaar Siarhei Viazovich (MAZ) na de etappe over 485 km, waarvan 280 km tegen de klok. De Argentijn neemt de koppositie over van de Rus Eduard Nikolaev (Kamaz), die op 42:15 van Viazovich derde werd. In de stand volgt Nikolaev op 16:07 van Villagra.

Als corijder van de Nederlandse trucker Ton van Genugten (Iveco) eindigde Peter Willemsen op de vijfde plaats, op 2u03:22 van Viazovich. In de stand zijn ze eveneens vijfde, op 5u46:08.

Donderdag staat de twaalfde rit op het programma. Dan leggen de trucks in totaal 793 kilometer af, waarvan 523 tegen de klok.

Nederlander Bernhard ten Brinke triomfeert in Dakar, straftijd voor Sainz wordt geannuleerd
Foto: AP

Toby Price wint elfde rit bij motoren

De Australiër Toby Price (KTM) heeft de elfde rit voor motorrijders op zijn naam geschreven. De Oostenrijker Matthias Walkner (KTM), die vijfde werd, behoudt de leidersplaats in de stand maar ziet zijn voorsprong slinken.

Price legde de 280 kilometer tegen de klok tussen Belén en Chilecito af in 4u01:33. De Argentijn Kevin Benavides (Honda) werd tweede op 1:38. De Fransman Antoine Meo (KTM) vervolledigde het podium op 6:31.

Walkner, die op 11:01 finishte, heeft in de stand nog een bonus van 32 minuten op Benavides. Price volgt op 39:17.

Donderdag overbruggen de rijders in de twaalfde rit 723 kilometer tussen Fiambalá en San Juan, waarvan 375 kilometer tegen de klok.

Nederlander Bernhard ten Brinke triomfeert in Dakar, straftijd voor Sainz wordt geannuleerd
Foto: Photo News

Motorrijder Joan Barreda geeft op

Joan Barreda (Honda) heeft woensdag opgegeven, zo melden de organisatoren. Hij sukkelde al vier dagen met een knieblessure. Na afloop van de tiende rit stond de Spanjaard nog op de tweede plaats in de stand.

Daags na een voor hem moeilijke etappe besliste Barreda de handdoek in de ring te werpen. Dinsdag moest de Spanjaard aan de meet 38:15 toegeven op de Oostenrijkse dagwinnaar Matthias Walkner (KTM). Hij stond op de tweede plaats in het algemeen klassement, op 39:42 van Walkner. Die nam dinsdag de leiding in handen na de opgave van de Fransman Adrien Van Beveren (Yamaha), op dat moment koploper.

Dit jaar was Barreda al goed voor drie ritzeges. In 2017 eindigde hij op de vijfde plaats, zijn beste eindklassering tot nog toe.

In de elfde etappe overbruggen de rijders in Argentinië 485 kilometer tussen Belén en Fiambala, waarvan 280 kilometer tegen de klok.

Twaalfde rit voor motoren ingekort door slechte weersomstandigheden

De twaalfde rit voor motoren en quads van de Dakar 2018, donderdag tussen Chilecito en San Juan in Argentinië, wordt ingekort door het slechte weer dat voorspeld wordt. Dat liet de organisatie dinsdag weten.
Het gedeelte van de etappe dat zal meetellen voor het klassement wordt ingekort van 375 tot 288 kilometer. "De slechte weersomstandigheden in de regio Fiambala laten niet toe dat onze helikopters de lucht in gaan, en dus kan de veiligheid in het begin van de wedstrijd niet gegarandeerd worden", zo liet de organisatie verstaan.
De Oostenrijker Matthias Walkner (KTM) is momenteel autoritair leider bij de motoren. Hij telt al 32 minuten voorsprong op de Argentijn Kevin Benavides (Honda). Het parcours voor de auto's en vrachtwagens blijft wel ongewijzigd. De Dakar eindigt zaterdag in Cordoba.