Palestijns tienermeisje moet ook tijdens proces in gevangenis blijven
Foto: REUTERS

Een zestienjarig Palestijns meisje dat een Israëlische soldaat geslagen had, moet ook tijdens haar proces nog in de cel blijven. Dat heeft een militaire rechter beslist.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kan het proces maanden duren, aangezien de aanklager achttien getuigen wil oproepen. De zestienjarige Ahed Tamimi zit al in voorarrest sinds 19 december.

In een video die uitgebreid werd gedeeld op sociale media, is te zien hoe Ahed Tamimi twee Israëlische soldaten slaat na een demonstratie op 15 december in haar dorp op de Westelijke Jordaanoever. De tiener moet zich verantwoorden voor twaalf aanklachten, onder meer voor geweld en het aanzetten tot geweld, voor het incident op de videobeelden en eerdere incidenten.

Symbool

Veel Palestijnen zien het meisje als een icoon van het verzet tegen de Israëlische bezetting, terwijl het Israëlische publiek haar beschouwt als een provocatrice die gestraft moet worden. De soldaten waren ‘vernederd’, klonk het.

De zaak zet het lot van Palestijnse kinderen in de schijnwerpers. In Israëlische gevangenissen zitten meer dan driehonderd Palestijnse minderjarigen, aldus de Israëlische ngo B’tselem die schendingen van de mensenrechten aanklaagt. De arrestatie van Tamimi heeft tot kritiek op het Israëlische rechtssysteem geleid.

De Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid uitgedrukt over de gevangenschap van het meisje. ‘Het kinderrechtenverdrag is duidelijk. De opsluiting van kinderen mag slechts gelden als laatste oplossing, en dat voor een zo kort mogelijke periode’, zegt vertegenwoordiger van de VN-Mensenrechtencommissaris in Ramallah, James Heenan.

Activisten

De Tamimi-familie staat erom bekend al sinds 2009 wekelijks manifestaties te organiseren in het dorp Nabi Saleh. Ahed en haar moeder waren vorige maand na een incident in het dorp Nabi Saleh nabij Ramallah gearresteerd. Al sinds haar twaalfde duikt ze op in protestvideo’s.