‘Internationale geloofwaardigheid van België komt in het gedrag’
Foto: EPA-EFE

123 Belgische prominenten vragen aan de federale regering in een open brief om niet langer te besparen op ontwikkelingssamenwerking.

11.11.11 publiceert de open brief die ondertekend is door onder anderen Thomas Leysen, Piet Colruyt, Eva Baetens, Martin Heylen, Herman Van Goethem en Bea Cantillon. Ze vragen aan de Belgische regering om te stoppen ‘met snoeien in het budget voor ontwikkelingssamenwerking en om voor de Belgische ontwikkelingshulp een groeiplan op te stellen dat leidt tot de beloofde doelstelling van 0,7 procent’.

België beloofde samen met andere landen om 0,7 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) vrij te maken voor ontwikkelingshulp. ‘Door dit niet na te komen, komt de internationale geloofwaardigheid van België in het gedrang’, klinkt het.

Volgens de ondertekenaars is dat geen onbereikbaar doel. ‘Ontwikkelingshulp is een investering die loont. Het bruto nationaal inkomen van België bedroeg in 2016 423 miljard euro – dat is 103 euro per dag per inwoner. De belofte om 0,7 procent van het bni te besteden aan ontwikkelingshulp zou slechts 0,7 euro per dag per inwoner kosten.’

Ontwikkelingssamenwerking is geen wondermiddel maar heeft wel degelijk een impact, stellen ze. ‘Het bevordert de solidariteit en internationale stabiliteit. In die zin is ontwikkelingssamenwerking niet alleen in het belang van de arme landen, maar ook in het belang van de donorlanden. Ze is een factor van stabiliteit en vrede die, wanneer goed besteed, kan bijdragen om het boemerangeffect van armoede en conflicten in de buurt van ontwikkelde landen te voorkomen.’