Brussel krijgt eigen internationaal filmfestival
Archiefbeeld Foto: REUTERS

Brussel krijgt van 20 tot 30 juni een nieuw internationaal filmfestival. Elf dagen lang willen de organisatoren van het Brussels International Film Festival (BRIFF) het grote publiek en de professionelen samenbrengen rond de Belgische en internationale film.

De hoofdstad van Europa zal op die manier even de hoofdstad van de film worden en daarvoor organiseert het BRIFF verschillende filmcompetities en extra evenementen in het zog van het festival.

Met Flagey, UGC De Brouckère, Bozar, Les Galeries en (de nog te heropenen) Pathé Palace openen een reeks Brusselse bioscopen hun deuren voor het festival. Zo is er een nationale competitie om de kwaliteit en diversiteit van de Belgische film te tonen, een Europese competitie die in het teken van de ontdekking staat en een internationale competitie die toekomstige films selecteert.

James Bond in Brussel?

Het BRIFF wil niet enkel de films in de kijker zetten, maar ook de gehele filmindustrie en het publiek. Doorheen het filmfestival is er ook plaats voor masterclasses, gala-avonden, retrospectieven en ontmoetingen in de twee grote tenten die aan Flagey en De Brouckère opgesteld worden. En wie graag een film in openlucht wil zien, moet aan de Kunstberg zijn.

Als hoofdstad van Europa hoopt Brussel hierdoor wat meer op de internationale filmradar te komen. 'We zien niet genoeg Brussel in de films, zoals we wel altijd Parijs of Rome herkennen', vertel Brussels schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS). 'Waarom niet de nieuwe James Bondfilm openen met een scène onder het Atomium?'