Elise Mertens klopt Gavrilova op Australian Open na onwaarschijnlijke comeback:
Foto: AFP

Elise Mertens zit niet om een stunt verlegen. De Limburgse (WTA 37) moest tegen de Australische Gavrilova een 5-0 achterstand ophalen in de eerste set maar daarna won ze maar liefst zeven spelletjes op rij. De Australische verspeelde 8 (!) setballen in totaal en de eerste set eindigde zo op 5-7. De tweede set ging vlotter voor Mertens, ze pakte die met een duidelijke 3-6.

Gavrilova (WTA 23) leek goed op weg om Mertens zonder veel moeite uit het tornooi te meppen. Dat was echter buiten de waard gerekend. De Limburgse won zeven spelletjes op rij, rijfde de eerste set binnen en ging daarna door op haar elan. Na twee uur stond de 7-5 en 6-3 op het scorebord.

In haar derde ronde neemt de Belgische nummer één het op tegen de Française Alize Cornet (WTA 42), die eerder op de dag verrassend de Duitse Julia Görges (WTA 12) in twee sets (6-4 en 6-3) huiswaarts stuurde.

"Ik dacht nog: Oh neen, alsjeblieft geen 6-0" 

“Dit is een aangenaam gevoel”, verklaarde Mertens. “Ik sta voor het eerst op de Australian Open. En het is pas de tweede keer dat ik doorstoot naar de derde ronde van een grandslamtoernooi, na Roland Garros (in 2017, nvdr.).”

“Het was niet makkelijk om de wedstrijd aan te vatten, we moesten zo lang wachten op het einde van de wedstrijd van Dimitrov. Gavrilova speelde fantastisch in het begin. Bij 0-5 dacht ik: ‘Oh neen, alsjeblieft geen 6-0.’ Maar in tennis is alles mogelijk als je doorzet. Ik liet niet los en begon steeds beter mijn ritme te vinden. Ik ben heel blij met het spelniveau dat ik uiteindelijk haalde.”

Vrijdag neemt de Belgische nummer één het op tegen de Française Alizé Cornet (WTA 42), die eerder op de dag verrassend de Duitse Julia Görges (WTA 12) in twee sets (6-4 en 6-3) huiswaarts stuurde. Het wordt de eerste confrontatie tussen beide speelsters, die vorig jaar samen hebben gedubbeld. “Ze heeft veel ervaring. Ik weet niet veel over haar speelstijl. Nu volgt een dag om te recupereren. Sinds begin dit jaar heb ik al veel wedstrijden gespeeld, maar mentaal en fysiek voel ik me nog goed. Ik houd ervan om te vechten, ik zal alles geven”, besloot Mertens.

Gavrilova: "Ik weet niet wat me overkomen is"

"Hoeveel setballen heb ik gehad? Acht? Dat is geschift", verklaarde Gavrilova na haar nederlaag. "Ik weet niet wat me overkomen is. Ik speelde echt goed in die eerste set. Ik kan nog steeds niet geloven hoe ik die set heb verloren. In alle spelletjes waren er kansen. Alles is zo snel gegaan. Eerder heb ik speelsters en spelers gezien die een set verliezen na een 5-0 voorsprong en ik vroeg me af hoe dat mogelijk is. Ik vond het belachelijk dat ze niet in staat waren een winner te slaan om zo de set te pakken. Maar nu lukte me dat ook niet. Dat is een les."

Gavrilova feliciteerde Mertens met het geleverde spel en haar niet aflatende strijdlust. "Ze wist vooral de belangrijke punten te verzilveren. En ik geraakte gefrustreerd. Er zijn nog lacunes in mijn spel. Mijn ultieme doel is het winnen van een grandslamtoernooi, maar ik moet nog veel dingen verbeteren. Ik ben nog niet klaar."

Flipkens en Bemelmans uitgeschakeld

Kirsten Flipkens (WTA 75) heeft de tweede ronde niet overleefd. Ze moest na 1 uur en 50 minuten de duimen leggen tegen de Slovaakse Magdalena Rybarikova (WTA 21) in drie sets: 4-6, 6-0 en 2-6. 'Flipper' kwam afgelopen nacht wel nog in actie bij het dubbelspel met de Italiaanse Francesca Schiavone (WTA 93).

Ruben Bemelmans (ATP 117), die in de eerste ronde nog verrassend Lucas Pouille (ATP 18) uitschakelde, moest de duimen leggen tegen de 25-jarige Georgiër Nikoloz Basilashvili (ATP 61). Na drie sets en minder dan 1 uur en 45 minuten was de partij al beslecht: 7-5, 6-1 en 6-3. Bemelmans liet na afloop weten dat hij tijdens de wedstrijd last kreeg van zijn adductoren.

Alison Van Uytvanck (WTA 77), die eerder al gewipt werd in het enkelspel, heeft in het dubbelspel moeten opgeven met hoofdpijn. David Goffin (ATP 7) werkt vanmorgen zijn match van de tweede ronde af tegen de Fransman Julien Benneteau (ATP 59).