Noord- en Zuid-Korea onder één vlag bij opening Winterspelen
Foto: AP

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zullen de Noord- en Zuid-Koreaanse delegaties samen defileren onder één vlag. Dat maakte het ministerie van Eenmaking in Seoel bekend.

Vorige week raakte bekend dat Noord-Korea atleten stuurt naar de Winterspelen in Zuid-Korea. Die zullen op de openingsceremonie onder één vlag met de zuiderburen paraderen, luidt het nu. Functionarissen van beide landen namen die beslissingen tijdens een werkvergadering in Panmunjom, een grensdorp waar het staakt-het-vuren is ondertekend in de gedemilitariseerde zone (DMZ) die het schiereiland opdeelt.

Daarnaast zijn beide Korea’s het eens geworden om één gezamenlijke vrouwenploeg voor het ijshockey te vormen.

De aankondiging dat Noord-Korea atleten zou sturen, werd gevolgd door veel hoeraberichten, maar de Japanse minister van Binnenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat de wereld zich niet blind moet staren op de toenadering. ‘Om eerlijk te zijn denk ik dat dit beeld veel te naïef is’, denkt hij. ‘Ik geloof dat Noord-Korea gewoon tijd wil kopen om verder te werken aan hun nucleair arsenaal.’