Brantano-baas koopt mee KV Mechelen
Foto: BELGA

Dieter Penninckx, sterke man achter Brantano en andere winkelketens, koopt samen met Olivier Somers voetbalclub KV Mechelen. Vooral de naam Penninckx is een verrassing. De geplande intrede van Somers was al een half jaar bekend.

De verkoop van KV Mechelen, die in het Belgisch Staatsblad verscheen, werd eerder al in het vooruitzicht gesteld door de Gazet van Antwerpen. De overname van de club  dateert van 22 december. KV Mechelen werd toen omgevormd van VZW tot een naamloze vennootschap. Er kwam toen ook een kapitaalinjectie van 5,625 miljoen euro. 

Retailkoning Dieter Penninckx en Olivier Somers legden elke 2 miljoen op tafel en hebben samen 70 procent van de aandelen. Penninckx is de sterke man achter het beursgenoteerde FNG dat recent nog het overheidsfonds PMV aantrok voor een kapitaalinjectie.

Penninckx overziet winkelformules als Brantano, Etam en Fred & Ginger en is bezig met een snelle expansie in de Benelux. Brantano wordt shirtsponsor van KV Mechelen. Olivier Somers is bekend van het geschenkbedrijf Gemaco.

De verkoop van KV Mechelen volgt kort op de verkoop van KFCO Beerschot Wilrijk en RSC Anderlecht. Eerder wisselde ook al OH Leuven en FC Antwerp van eigenaar.

De transactie werd al in september in het vooruitzicht gesteld door voorzitter Johan Timmermans. Toen was ook al bekend dat Olivier Somers geld in KV Mechelen ging stoppen. ‘Hij is al jaren supporter en wil nu ook bijdragen aan onze werking. Timmermans lostte toen wel nog niet de naam van Dieter Penninckx. Timmersmans zei toen dat het geld nodig was om een nieuwe hoofdtribune te zetten.

De aandelen van KV Mechelen zijn opgedeeld in vier categorieën. Penninckx en Somers hebben de belangrijke A- en B-aandelen in handen. Opvallend is dat Marc Uytterhoeven samen met Dieter Penninckx naar voren treedt voor de B-aandelen. Somers omringt zich voor de A-Aandelen in het bestuur ook met Stefaan Vanroy, Luc Leemans en Johan Timmermans.

Opvallend is dat de supporters (D-aandelen) ook een belang nemen. Ze verwerven 7%. Hans Van der Biesen en Jan Velter vertegenwoordigen hen.