‘Verplicht vijfjarige controle op binnengasinstallaties’
Foto: BELGA

Techlink, de federatie van elektrotechnici en (gas)installateurs, pleit na de explosie aan de Antwerpse Paardenmarkt voor een verplichte vijfjarige controle op binnengasinstallaties. Intussen is ook een van de beschadigde gebouwen opnieuw bewoonbaar verklaard.

Vandaag stopt de controle op gasinstallaties eens voorbij de gasmeter. In Vlaanderen is er een verplichting om de gasketel elke twee jaar te laten nakijken. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië geldt een verplichte driejaarlijkse inspectie.

‘Waarom neemt een erkend controleorganisme niet om de zoveel tijd de hele installatie onder de loep?’, vraagt Kris Van Dingenen, technisch directeur bij Techlink, zich woensdag af. ‘Na de gasexplosie in Sint-Gillis in maart vorig jaar, en het incident in Antwerpen maandagavond, lijkt een verplichte vijfjarige controle me geen overbodige luxe.’ Van Dingenen hoopt dan ook dat de ontploffing in Antwerpen ‘een keerpunt’ is.

Bij de explosie aan de Paardenmarkt, waarvan de oorzaak nog volop wordt onderzocht, kwamen twee mannen om het leven. In totaal stortten drie appartementsgebouwen in, en liepen verschillende andere omliggende panden ernstige schade op.

Opnieuw bewoonbaar

Eén van die beschadigde gebouwen, dat met huisnummer 105, is intussen opnieuw bewoonbaar verklaard. Dat zegt Brandweer Zone Antwerpen. Huisnummers 95 en 97 zijn nog onbewoonbaar door de schade aan ramen en nutsvoorzieningen, maar bewoners mogen het pand wel onder begeleiding betreden om spullen op te halen. Het gebouw met huisnummer 103A is eveneens nog onbewoonbaar en ook nog te onstabiel om te betreden.

‘Als de onderzoeksrechter de site vrijgeeft, kan er gefocust worden op de verdere afbraak van de gebouwen’, zegt woordvoerster Jasmien O van de Antwerpse brandweer. ‘Belangrijk is daarbij dat de site zeer goed beveiligd wordt, vooral voor de aankomende storm met rukwinden. Onze ploegen zullen onder toezicht van de stadsingenieur de gebouwen dan ook stutten waar nodig om de stabiliteit te garanderen en loshangende zaken te verwijderen.’