Big Mac wordt groener (althans de verpakking)

Slaatjes, vegetarisch, meer lokaal inkopen en nu ook 100 procent recycleerbare verpakking tegen 2025. Wordt uw Big Mac straks echt groen?

Al jarenlang probeert McDonald’s te benadrukken dat het ook gezonde producten serveert en zijn best doet om duurzaam te werken. En daarbij schakelt de Amerikaanse fastfoodketen nu opvallend een versnelling hoger. McDonald’s, dat wereldwijd 37.000 restaurants uitbaat, belooft om tegen 2025 alle verpakking 100 procent recycleerbaar te maken.

Verouderd imago

En ook de verpakking zelf zal volledig worden gerecycleerd. Nu gebeurt dat nog maar in 10 procent van alle McDonald’s-restaurants. Over zeven jaar moet dat 100 procent worden, kondigt de duurzaamheidsmanager Francesca DeBiase aan.

De aankondiging is geen verrassing. Zowel in Europa als in de groeilanden kampt McDonald’s al jaren met een verouderd imago, dat niet aansluit bij hedendaagse waarden als duurzaamheid, gezondheid en authenticiteit. Ook in de VS vragen klanten een gezonder, verser en origineler voedingsaanbod.

Aandoenlijke metamorfose

Ingrediënten van lokale producenten, afvalrecyclage, waterloze urinoirs, groenten en fruit in de Happy Meals en straks zelfs afvalscheiding, recyclage van frituurolie, zonnepanelen en een oplaadpaal voor elektrische voertuigen... aandoenlijk is het, hoe een fastfoodinstituut als McDonald’s zich inspant om duurzaam, groen en gezond uit de hoek te komen.

Om de metamorfose compleet te maken voerde McDonald’s zelfs een nieuwe huisstijl in - waarbij het agressieve rood als achtergrond van de gele ‘M’ werd vervangen door ‘duurzaam groen’. Maar voorlopig lijkt het de klanten nog niet te overtuigen. Een Big Mac blijft nu eenmaal het symbool van de snelle, ongezonde hap.

Niet vergiftigd

Behalve misschien voor president Donald Trump, die volgens het boek ‘Fire and Fury’ het eten van McDonald’s verkiest uit vrees om vergiftigd te worden. ‘Als hij een bestelling plaatst bij een fastfoodrestaurant zou volgens hem niemand weten dat het voor hem is en hierdoor als veilig beschouwd worden’, aldus het omstreden boek.

.